Навигација
Viber

На Филолошком факултету обиљежен Међународни дан грчког језика

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Међународни дан грчког језика обиљежен је 19. фебруара 2021. године на Филолошком факултету Универзитета у Бањој Луци.

Разноврстан програм пратила је изложба репрезентативних издања књижаре „Ризница“ преведених са грчког језика. Учешће у програму су узели и ученици Гимназије Бања Лука, који су цитирали познате грчке мислиоце. Ријеч је о цитатима које су ученици припремили уз помоћ професорке мр Станиславе Блажевић.

На почетку програма химну Републике Грчке извела је Марија Петридоу, наставница грчког језика, док су традиционални плес сиртаки извели студенти глуме Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, а студенти Филолошког факултета читали су одломке из чувеног античког епа „Илијада“. Присутни на овом догађају имали су прилику и да виде изложбу фотографија из архива Филолошког факултета насталих приликом путовања у Грчку.

Такође, присутнима се обратио проректор за научно-истраживачки рад и развој Универзитета у Бањој Луци проф. др Горан Латиновић, а догађај су увеличали стипендисти Владе Грчке доц. др Ивана Панџић и др Славољуб Лукић, те поклоници и љубитељи грчког језика и културе. 

Ријеч је о догађају одржаном први пут на Универзитету у Бањој Луци, а по договору између Амбасаде Грчке у Босни и Херцеговини и Филолошког факултета.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10869/Dan_grckog_jez6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10869/Dan_grckog_jez4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10869/Dan_grckog_jez55.jpg