Навигација
ViberX logo

Ректор разговарао са амбасадором Француске у БиХ

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Ректор Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ) проф. др Радослав Гајанин 28. јануара 2021. године разговарао је са новоименованим амбасадором Француске у Босни и Херцеговини Кристин Тудик о сарадњи у будућем периоду.

Током састанка у просторијама Ректората Универзитета у Бањој Луци, договорено је да се заједнички ради на промоцији француског језика међу ученицима средњих школа, али и студентима. Договорено је и да се по окончању пандемије вируса корона, организује једна љетња школа, а Филолошки факултет Универзитета у Бањој Луци био би домаћин студентима из Француске. Наглашено је да се ове активности организују заједно са Амбасадом Француске у Босни и Херцеговини, а уз снажну подршку Универзитета у Бањој Луци и ректорског тима.

Такође, договорено је и да се ојача сарадња Универзитета у Бањој Луци са француским универзитетима, и то кроз заједничко учешће на пројектима, те кроз мобилност наставника, сарадника и студената.

По ријечима ректора Гајанина, Универзитет у Бањој Луци већ има добру сарадњу са француским универзитетима. Посебно је нагласио добру сарадњу са Универзитетом у Поатјеу, Универзитетом у Лиону и другим.

Амбасадор Тудик је нагласила да постоји простор за сарадњу, посебно на пољу пољопривредних наука и информационих технологија. Иначе, прије састанка са ректором Гајанином, амбасадор Тудик је на Факултету политичких наука УНИБЛ одржала предавање на тему „Зашто Француска?“.

Састанку су у име Универзитета присуствовали и проректор за материјалне и људске ресурсе УНИБЛ  проф. др Далибор Кесић и декан Филолошког факултета проф. др Биљана Бабић. У делегацији Француске били су и аташе за културу Жан Кристоф Тибо,  аташе за сарадњу Силвен Риголе и аташе за француски језик Лусил Берто.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10813/Rektor_razgovarao_sa_ambasadorom_Francuske_u_BiH-01.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10813/Rektor_razgovarao_sa_ambasadorom_Francuske_u_BiH-02.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10813/Rektor_razgovarao_sa_ambasadorom_Francuske_u_BiH-03.jpg