Навигација
ViberX logo

Озваничена сарадња Факултета безбједносних наука и Републичког педагошког завода

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањoj Луци доц. др Предраг Ћеранић и директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић,  потписали су 13. јануара 2021. године Споразум о сарадњи којим је предвиђена реализација заједничких циљева кроз низ активности.

Декан Ћеранић је истакао како је потписивање овог Споразума логичан слијед међусобне сарадње која већ постоји, а која је потписивањем споразума сада и формализована и пружиће нове могућности за развој Факултета безбједносних наука.

„Овим је наша сарадња формализована, те ће пружити нове могућности за развој факултета“, рекао је Ћеранић након потписивања Споразума у просторијама овог факултета. 

Он је навео да је Педагошки завод на иницијативу Факултета безбједносних наука, расписао конкурс за најбољи литерарни рад о теми „Безбједна Република Српска“ за ученике средњих школа, који је отворен до 10. фебруара 2021. године.

По ријечима декана, ученици могу конкурисати преко својих школа, а за најбоље су припремљене и вриједне награде. Тако ће најбољи рад бити награђен са 500 КМ, друга награда износи 300 КМ, а трећа 200 КМ.

„Педагошки завод је прихватио и нашу иницијативу да се у средње школе уведе предмет `Безбједносна култура`, те ће код надлежног министарства настојати да издејствује повољан исход за ову иницијативу“, рекао је Ћеранић.

Ћеранић је као разлоге за увођење овог предмета навео то што постојећи средњошколски систем не пружа довољно знања из ове области, као што су ванредне ситуације, вршњачко насиље, трговина људима и друге опасности.

Дамјановић је рекао да је у току реформа образовања у Републици Српској и изразио наду да ће бити простора за увођење овог предмета, који има велики значај за ученике.

„Ова иницијатива има смисла и треба је подржати, јер је вријеме такво да наши ученици треба на вријеме да се упознају о опасностима, али и безбједносним изазовима, те да овај предмет буде у школским плановима и програмима већ од септембра“, рекао је Дамјановић, пренијеле су агенције.

(УНИБЛ/АГЕНЦИЈЕ)
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10773/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC_%D1%84%D0%B1%D0%BD.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10773/sporazum-680x380.png