Навигација
ViberX logo

Одржана презентација о опорезивању дувана и дуванских производа

Наука и развојУниверзитет у Бањој ЛуциОпште

Укупна преваленција пушења међу одраслим у Босни и Херцеговини је на изразито високом нивоу и износи 41,1 одсто, док је преваленција свакодневног пушења 40 одсто.
 
Ово је један од резултата истраживања које је спровео истраживачки тим Универзитета у Бањој Луци у 2020. години, а који су представљени на презентацији под називом „Преваленција и пореска евазија дувана и дуванских производа у БиХ: стање и изазови“ одржане 30. новембра 2020. године путем ,,Зум’’ платформе. 

Циљ презентације био је да се представе резултати истраживања проведеног у 2020. години у Босни и Херцеговини, а у оквиру пројекта „Убрзавање напретка у опорезивању дувана и дуванских производа у земљама са ниским и средњим приходом“, те да се продискутују могуће системске промјене у области опорезивања дувана и дуванских производа.

Овај догађај, окупио је укупно 15 представника из седам интуиција. Поред представника истраживачког тима са Универзитета у Бањој Луци, окупљеног од представника Центар за предузетништво и трансфер технологија – ЦПТТ, Економског факултета и Факултет политичких наука као партнера у пројекту из БиХ, учешће су узели и представници Института економских наука из Београда као координатори пројекта за регион Западног Балкана, Управе за индиректно опорезивање БиХ, Министарства финансија Републике Српске, Фискалног савјета Републике Српске, Завода за јавно здравство Федерације БиХ, те невладине организације ПРОИ. 

Резултате до којих је дошао истраживачки тим Универзитета у Бањој Луци представили су руководилац пројекта мр Анђела Пепић, те истраживачи Љубиша Мићић, ма и мр Борислав Вукојевић, и доц. др Драган Глигорић, координатор истраживачких активности пројекта. 

„Резултати истраживања показују да више од 90 одсто одраслих испитаника одраслих у БиХ немају навику коришћења других дуванских производа осим индустријских цигарета и ручно прављених цигарета. Високој преваленцији пушења доприноси и нижа цијена дуванских производа у БиХ у односу на просјек ЕУ који је у 2018. години био 4,89 евра“, показало је истраживање.

Према истраживању, просјечна цијена плаћена за паковање од 20 комада произведених цигарета у 2019. години била је 2,50 евра, а за кутију ручно мотаних цигарета у којој је исти број била је 1,48 евро.

„Цијена дуванских производа још није на довољно високом нивоу да подстиче на престанак пушења. Чак 54,6% одраслих обухваћених истраживањем, није промијенило своје навике пушења након посљедњег пораста цијена, а само 1,8% је привремено престао да пуш謬¬¬“, наводи се даље.  

У истраживању тима са Универзитета у Бањој Луци, наводи се цијене дуванских производа играју значајну улогу у мотивацији за престанак пушења. Тако, један од три тренутна пушача који су покушали да престану с пушењем тврди да је пораст цијена цигарета кључни разлог за престанак пушења. Раст цијена је такође други најзначајнији разлог за смањење интензитета пушења, па 37,2 одсто одраслих испитаника који данас пуше мање него прије наводи то као разлог.

Анализа је указала да је величина илегалног тржишта екстремно велика, а која према овом истраживању обухвата 33,1 одсто укупног промета дувана и дуванских производа на територији Босне и Херцеговине. 

Пројекат „Убрзавање напретка у опорезивању дувана и дуванских производа у земљама са ниским и средњим приходом“ (eng. “Accelerating Progress on Tobacco Taxes in Low-and Middle Income countries“) реализује Центар за предузетништво и трансфер технологија Универзитета у Бањој Луци, уз финансијску подршку Блумберг фондације из Сједињених Америчких Држава, путем Универзитета Илиноис из Чикага као кровне организације и Института економских наука Београд као регионалног координатора на простору Западног Балкана.

Прилог 1 – Презентација 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10671/Logo_2019_transparent.png
  • /uploads/attachment/vest/10671/ScreenShot_Prezentacija_TTBiH__1_.jpg