Навигација
ViberX logo

Математичар са УНИБЛ ријешио вишедеценијски проблем

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Небојша Ђурић, ма, виши асистент за ужу научну област Математичка анализа и примјене, запослен на Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ), успио је ријешити математички проблем стар преко 40 година.

Област под називом инверзни проблем Штурм-Лиувиловог типа са константним кашњењем је посљедњу деценију у великој експанзији, а најбољи математичари свијета из ове области су покушали дати одговор на отворено питање: Да ли постоји јединствено рјешење инверзног проблема Штурм-Лиувиловог типа са кашњењем на интервалу од π/3 до 2π/5 у општем случају.

Многи од њих су своја научна истраживања базирали на претпоставци да јединствено рјешење постоји. Упркос увјерењима најбољих математичара на свијету, Небојша Ђурић је контрапримјером дао негативан одговор.

Овај резултат је објављен 28. октобра 2020. у часопису ,,Applied Mathematics Letters’’, у раду ,,On an open question in recovering Sturm-Liouville-type operators with delay”.

Ђурић је рад објавио заједно са руским математичаром Сергејом Бутерином, који је подржао идеју контрапиримјера.

Иначе, инверзни проблеми диференцијалних оператора имају значајну примјену у астрофизици, аеродинамици и биофизици. Часопис ,,Applied Mathematics Letters’’ је један од најбољих часописа на SCI листи из ове области.

Небојша Ђурић је стипендиста Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање  и информационо друштво Републике Српске. Управо је министарство подржало ово истраживање у склопу пројекта под наивом ,,Локализација у фазном простору: теоријски, нумерички и практични аспекти’’.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10562/Nebojsa_Djuric_AGGF.png
  • /uploads/attachment/vest/10562/large_Nebojsa_Djuric_AGGF_1.jpg