Навигација
ViberX logo

Бољи услови за наставу и рад на Универзитету

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да ће након завршетка енергетског санирања објеката, студенти, али и наставно особље на Универзитету у Бањој Луци (УНИБЛ) имати далеко боље услове за наставу и рад, истакавши да је за инвестицију на Економском факултету издвојено готово 700.000 КМ.

,,Санирана је подстаница за гријање, које је било лоше у цијелом комплексу, и оно ће бити далеко боље него што је било претходних година’’, рекла је Сребренка Голић након што је 30. октобра 2020. године са министром за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске мр Срђаном Рајчевићем посјетила Економски факултет УНИБЛ, гдје се одвијају радови на енергетском санирању.

Она је подсјетила да су у прошлој години завршени послови на енергетском санирању на Факултету ликовне умјетности у Источном Сарајеву и Факултету за пословне студије у Требињу, те да је саниран и Природно-математички факултет, који је био под заштитом државе, те је додала да је ту уложено више од два милиона КМ.

Рајчевић је подсјетио је да је Влада у овој години издвојила за развој високог образовања више од 120 милиона КМ.

„Изгледа да то нису коначна улагања, ако узмемо у обзир пројекат енергетске ефикасности. Захваљујем госпођи Сребренки Голић, која руководи овим пројектом и која је кроз овај пројекат обезбиједила енергетску санацију зграде Економског факултета’’, навео је Рајчевић.

Према његовим ријечима, у првој фази ће, осим Економског факултета УНИБЛ, бити саниран Технолошки факултет у Зворнику, а у другој фази планирана је санација Машинског и Правног факултета Универзитета у Бањој Луци.

,,То су све инфраструктурни пројекти и њиховом реализацијом ће високо образовање добити још снажнији замах кроз обезбјеђење бољих услова за студенте и академско особље’’, навео је Рајчевић.

Он је истакао да је ово још један доказ да Влада Републике Српске чврсто стоји на прокламованом курсу улагања у сектор високог образовања.

,,Само кроз улагања у високо образовање, у иновативна поља која ће донијети економску корист Српској можемо да рачунамо и на брзи излазак из економске и здравствене кризе и то је пут којим ће Српска ићи у наредном годинама. Влада Српске ће се потрудити да оваквим издвајањима тај пут учини бржим и бољим и да дођемо до оног нивоа развоја високог образовања какво Српској треба’’, нагласио је Рајчевић.

Декан Економског факултета Универзитета у Бањој Луци проф. др Миленко Крајишник оцијенио је да је пројекат енергетске ефикасности који спроводи Влада веома значајан за ову високошколску установу, у којој ће проблеми који су дуже трајали бити ријешени.

Он је навео да се пројекат спроводи у више фаза, те да ће у првој бити уложено око 700.000 КМ, а у другој око 1,5 милион КМ.

,,Гријање ће бити пуштено данас у пуном капацитету, а очекујемо да ће замјена столарије бити урађена до краја године”, рекао је Крајишник и захвалио Влади Републике Српске ресорном министарству што су их укључили у овај пројекат.

Испред Универзитета у Бањој Луци, догађају је присуствовао проректор за материјалне и људске ресурсе проф. др Далибор Кесић.

(СРНА/УНИБЛ)
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10570/IMG-5397.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10570/IMG-5398.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10570/IMG-5399.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10570/IMG-5400.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10570/IMG-5401.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10570/IMG-5402.JPG