Навигација
ViberX logo

Одржан вебинар на тему „Отворена наука и права интелектуалне својине“

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Универзитет у Бањој Луци и EURAXESS центар Босне и Херцеговине, организовали су 21. октобра 2020. године вебинар на тему „Отворена наука и права интелектуалне својине“.

Вебинар је био намијењен запосленим у научним институцијама који раде или намјеравају да се баве научноистраживачким радом и/или пројектима, као и цјелокупној босанскохерцеговачкој научној заједници. Осим тога, обука је била намијењена и представницима надлежних министарстава која се баве правним оквирима и прописима из области отворене науке и права интелектуалне својине.

Око четрдесет учесника вебинара узело је учешћа у овој виртуелној обуци. Стручњаци из области отворене науке из Србије су одржали интерактивну обуку  о принципима и концептима отворене науке, отвореним истраживачким подацима и материјалима, отвореном истраживачком софтверу, поновљивим истраживањима и анализи података, отвореном лиценцирању, правима интелектуалне својине, отвореним форматима датотека, отвореним научним политикама, и слично. Универзитет у Бањој Луци је представио пројекат финансиран из програма Хоризонт 2020 - Националне иницијативе за отворену науку (NI4OS) који је од септембра 2019. године почео са имплементацијом.

Презентације са вебинара доступне су у прилозима (Прилог 1, Прилог 2)

Материјал са вебинара доступне су у прилолозима (Прилог 1, Прилог 2, Прилог 3)

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10547/future-option-vebinar2020-730x241.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10547/image_6487327.JPG