Навигација
ViberX logo

Милош Кузмановић - Универзитет у Гранади

Искуства са размјене

Моје име је Милош Кузмановић и редован сам студент треће године Економског факултета у Бањој Луци. Други семестар ове треће године сам провео на Еразмус+ међународној размјени на Универзитету у Гранади. Упркос цјелокупној ситуацији са пандемијом корона вируса успио сам реализовати своју размјену и остао сам у Шпанији од средине фебруара до краја јула мјесеца.

Моје размишљање о одласку на размјену је започело веома давно, чак уписом на прву годину факултета. Много волим да путујем и упознајем друге културе, те је нешто попут овог пројекта била идеална прилика за мене. Морам признати да на самом почетку студија нисам знао много о том како функционише програм Еразмус+.
С обзиром на моју велику жељу да покушам студирати на неком универзитету ван БиХ, врло брзо сам пронашао полазнике програма претходних година. Игром случаја један од пријатеља је учестовао чак у два програма размјене и много ми је помогао и олакшао комплетан процес пријаве. Управо из тог разлога и ја желим да пренесем своје искуство будућим студентима који су заинтересовани за обављање размјене на неком од партнерских универзитета.

Велико је богатство када имате пријатеље широм свијета и данас-сутра када кренете негдје на пут имате кога позвати да вас проведе и да вам покаже неке од највећих градова свијета. Многи од њих ме данас зову да их посјетим у Прагу, Кијеву, Бечу, Риму, Паризу, Хјустону, Мексико Ситију, Чивави, и тако у недоглед. То је оно чему ћу увијек бити захвалан и оно што ми је ова размјена омогућила. То су људи. То су прелијепа искуства и дани проведени са њима. То су моји пријатељи и то су познанства која ћу заувијек имати и која ми нико не може одузети.

Наиме, након што сам стигао у Гранаду, до почетка ванредне ситуације сам провео 4 седмице на факултету. Након тога је веома брзо, чак у року од 3 дана организован систем онлајн наставе с обзиром на погоршање епидемиолошке ситуације у Шпанији. И те 4 седмице физички проведене на факултету су биле сасвим довољне да схватим о каквој установи је ријеч.

Универзитет у Гранади и факултет Економских наука, који сам похађао, је оставио велики утисак на мене. Почев од самог приступа професора и комплетног запосленог особља према студентима, слободе која се студентима даје, па до услова који само подстичу студента да се усавршава и надограђује своја знања из дана у дан, самим уласком на факултет. Организација наставе и поштовање студентског времена су били на веома високом нивоу. Нешто што ме заиста изненадило јесте однос професора према студентима, тј. један другарски однос који се са сваким новим сусретом у учионици подиже на један виши ниво. Велики број расправа у којима се мишљења студената усвајају и користе у даљем наставном процесу као добри начини рјешавања неких проблема или добри начини посматрања одређених појава. Управо та интеракција на часовима је нешто што је константно одржавало позитивну атмосферу на часовима, који су некада трајали и по 2 сата, а да студент не осјети осјећај заморености или досаде.

Сматрам да је основни разлог то што учесници часа осјећају битност свог присуства, посебно знајући да неко од мишљења студената може бити врло уважено и на неки начин уврштено у даљем наставном процесу. Поредећи са нашим системом образовања, схватио сам да у већини случајева наставни предавачи, било професори или асистенти, настоје да испредају градиво које се једва уклапа у најчешће два наставна часа и у већини случаја се прелази велики обим градива. У том се често не пружи права прилика да студенти поставе питања, да продискутују о датој теми, покушају наћи повезаност у реалном свијету са областима обрађеним градивом или да се разријеше одређене нејасноће које у већини случаја постоје.

Мишљења сам да је формирање критичког става врло важно код младих и да се уз малу корекцију на појединим предавањима може направити велики искорак, такав да студенти нису само пасивни слушаоци, већ особе које треба равноправно да дискутују и служе се оним наученим из књига. Посебно је у економији, којом се бавим, важно имати свој став о кретању различитих појава и разним спољним и свакодневним утицајима на економске активности и то је оно што би такав рад могао значајно унаприједити.

Нисам увидио неке лоше ствари у погледу наставе и организације, јер се она изводи на заиста високом нивоу уз употребу најсавременије технологије и прати реална дешавања у економији, која се врло често узимају за примјер приликом обраде одређеног градива.

С обзиром да сам једини студент са УБЛ који је обављао размјену у Гранади, нисам знао шта да очекујем када дођем у Гранаду. Наравно, прије самог доласка сам ријешио питање смјештаја и неких основних ствари, али сам и контактирао студенате наших комшијских земаља и они су ми постали први пријатељи у Гранади. Искуство које сам стицао, у великој мјери ме промијенило и учинило отворенијом и зрелијом особом. Из дана у дан сам упознавао нове људе, различите културе и све више схватао суштину овог пројекта.

Окружен до тада непознатим људима, у потпуно непознатом граду, приморан си да изађеш из своје зоне комфора и да се прилагодиш ситуацији у којој се налазиш. Неким људима је тешко замислити, али такви тренуци у великој мјери обликују и формирају вашу личност. Људи у Гранади, или у Андалузији уопште, су врло љубазни и нисам имао нити једно непријатно искуство. Без обзира што сам се у почетку врло мало служио шпанским језиком, када год бих имао неке проблеме или нејасноће, обични пролазници би налазили начина да ми помогну. Временом сам се ослободио бројних предрасуда које су с почетка представљале кочнице. Много позитивне енергије коју шире људи, али и сунце које је већину године на небу, учиниће да се потпуно препустите новој средини. Без ранијих великих сумњи, али сада пуног самопоуздања, много способнији и сналажљивији, осјећам се као код куће.

Када посматрам одређене временске оквире у животу, Еразмус искуство као један такав, је у највећој мјери допринијело развоју моје личности. Људи које сам упознао су у великој мјери утицали на формирање мишљења о различитости култура и важности уважавања и поштовања свачијег идентитета, у великој мјери су ме инспирисали и уопштено проширили моје погледе на свијет. Поред свега тога, ово је био један од најбољих начина да усавршим енглески језик, али и научим нови страни језик - шпански.

На крају овог краћег резимеа, потпуно је јасно да сам одушевљен Еразмус+ пројектом и да бих сваком студенту препоручио да се пријави уколико жели да упозна одређену земљу и њену културу, начин живота, језик, и још много тога. Ова прилика вам пружа могућност студирања на најпрестижнијим универзитетима у Европи, а поред тога и велики број путовања, с обзиром да је комплетан пројекат покривен и стипендијом коју добијају студенти полазници размјене. Савјетовао бих све да се не боје изазова као што је сналажење у непознатој земљи, јер такав изазов је у ствари шанса коју ћете пропустити само ако се не пријавите. Ово је био мој први Еразмус, и незаборавно животно искуство које бих свакако поновио безброј пута. Искрено се надам и вјерујем да ћу имати прилику да се поново пријавим, а то довољно говори и другим заинтересованим студентима каква је моја порука коју упућујем њима.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10507/Milo%C5%A1_Kuzmanovi%C4%87_-_Univerzitet_u_Granadi_02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10507/Milo%C5%A1_Kuzmanovi%C4%87_-_Univerzitet_u_Granadi_01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10507/Milo%C5%A1_Kuzmanovi%C4%87_-_Univerzitet_u_Granadi_03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10507/Milo%C5%A1_Kuzmanovi%C4%87_-_Univerzitet_u_Granadi_04.jpg