Навигација
ViberX logo

Информација са 57. ванредне сједнице Сената

Сједнице Сената

Сенат Универзитета у Бањој Луци, на 57. ванредној сједници одржаној 23. септембра 2020. године у амфитеатру Факултета политичких наука, размотрио је начин одржавања наставе за студенте друге, треће и четврте године студија у академској 2020/21. години.

Како је наведено у Закључку о организацији наставног процеса у академској 2020/2021. години, практична и теорисјка настава ће изводити на један од начина који су предвиђени препорукама Института за јавно здравство Републике Српске.

,,Настава ће се изводити уживо, док то објективне околности допуштају. У случају потребе (епидемиолошки или други оправдани разлози), дозвољено је са једног облика наставе прећи на други облик, уз претходну сагласност декана чланице Универзитета’’, наводи се и додаје да свака чланица Универзитета има могућност додатног прилагођавања извођења наставног процеса, уважавајући околности као што је број уписаних студената, година студија, специфичност студијског предмета, број и величина студентских група и остало.

Сваки приједлог за промјену модела извођења наставе мора добити претходну сагласност декана чланице Универзитета.

,,Уколико се одвија настава на даљину, часови се могу претходно снимити како би били доступни и оним студетнима који нису имали приступ интернету или из других оправданих разлога нису могли да прате наставу’’, наглашава се у тексту закључка.

Како је наведено, настава на даљину је настава која се изводи уз помоћ софтверских апликација у термину редовног одржавања наставе и која подразумијева интеракцију између предметног наставника и студената. Настава на даљину се изузетно може изводити и по моделу снимљених предавања (презентација са аудио и видео записом наставника којa је доступна студентима). Сенат Универзитета наглашава да наставу на даљину никако не може представљати достављање студентима само презентација или текстова у pdf формату и овакав вид наставе ће се сматрати неодржаном наставом.

Препорука Сената Универзитета је да наставници и сарадници Универзитета користе Google Meet и Google Classroom апликације. Инструкције за коришћење наведених апликација се могу преузети са интернет странице Универзитета: unibl.org→Студије →Google Classroom.

Сенат је у истом закључку нагласио, да чланице су Универзитета приликом извођења наставе и индивидуалних консултација са студентима обавезне примјењивати све здравствене препоруке Института за јавно здравство Републике Српске.

Препоруке се односе на пооштрену хигијену свих просторија у којима бораве студенти и запослени, обавезну дезинфекцију свих просторија и површина у просторијама у којима се реализује наставни процес или консултације. Исто тако потребно је поставити дезо-баријере на свим улазима у зграду, а обавезна је употреба маски за све присутне у просторијама чланица Универзитета, као и мјере личне и респираторне хигијене. Суденти на предавањима морају бити удаљени физички најмање два метра једни од других. (минимално 4 m2 по студенту), а приликом уласка у просторије чланица Универзитета обавезно је и мјерење тјелесне температуре.

Током ове сједнице, донесен је и закључак о Закључак о организацији посебног испитног термина у академској 2019/2020. години.

Подсјетимо, чланице Универзитета ће реaлизовати октобарски испитни рок до 31. октобра 2020. године.

,,У случају да поједини студенти или наставници Универзитета буду обухваћени мјерама COVID-19 епидемиолошке заштите у октобру мјесецу, факултетски информациони систем ће се откључати и организоваће се посебни испитни термин у новембру 2020. године’’, наводи се и наглашава да је крајњи рок за реализацију овог испитног рока 15. новембар текуће године.

Сенат је донио и закључак који се односи на пренос неположених испита у наредну академску годину.

Прма том закључку у академској 2021/2022. години студентима свих чланица Универзитета у Бањој Луци биће дозвољен пренос неположених испита само из претходно уписане академске године у наредну академску годину.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10546/large_large_unibl_logo_novi.png