Навигација
ViberX logo

Свјетски дана Конфуцијевих института: Отворена изложба „Чај, љубав и свијет’’

Опште

Поводом обиљежавања Свјетског дана Конфуцијевих института, 14. септембра 2020.  године свечано је отворена изложба фотографија „Чај, љубав и свијет’’ .

„Успјеси које од оснивања остварује Конфуцијев институт Универзитета у Бањој Луци, су постигнути уз несебичну подршку наших колега из Кине и уз снажну подршку власти Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, који су препознали важност образовања нових генерација као познавалаца и стручњака за Кину“, казао је током отварања изложбе  ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин.

„Као ректор Универзитета у Бањој Луци, поносан сам на чињеницу да је Конфуцијев институт учврстио везу и са бањалучком Гимназијом једном од највећих и најстаријих школа у Републици Српској, гдје стасавају наши будући студенти, а у којој ће у октобру ове године бити отворена Конфуцијева учионица“, казао је ректор током догађаја у Дао башти Конфуцијевог института УНИБЛ.

По ријечима ректора, у плану је да од наредне године, у склопу Филолошког факултета УНИБЛ, почне извођење наставе на студијском програму Синологија. Како је навео елаборат овог студијског програма, усвојен је на Сенату Универзитета, те се очекује и његово лиценцирање.

„Претпостављамо да ће интересовање за упис на синологију бити велико. Тај студијски програм је сачињен у консултацији са колегама из Кине који на том плану имају огромно искуство“, навео је Гајанин.

Градоначелник Града Бања Лука мр Игор Радојичић је оцијенио да је Конфуцијев институт УНИБЛ један од мостова сарадње Срба и Кинеза.

„Покушавамо да сарађујемо и са кинеским градовима, попут Тјенђина, а могућности сарадње са Кином су неограничене у свим областима. У будућности ће и даље бити важни економски односи јер је овдје присутан низ кинеских компанија које раде крупне инфраструктурне пројекте. Ту Бања Лука и Српска треба да траже своје мјесто“, навео је Радојичић.

Један од реализатора изложбе проф. др Љубиша Прерадовић рекао је да је пред посјетиоцима изложбе 36 фотографија које је изабрао специјални жири из Кине, од укупно 200 фотографија које се иначе приказују широм свијета. По ријечима проф. Прерадовића, који је и предсједник Међународног удружења научних радника, ова изложба ће бити отворена 30 дана, након чега ће бити пренесена у Економску школу у Добоју.

Овом догађају организованом уз поштовање свих епидемиолошких мјера, присуствовали су и савјетница српског члана Предсједништва БиХ др Нина Сајић, помоћница министра за високо образовање др Радмила Пејић, проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Бањој Луци проф. др Страин Посављак, проректор за људске и материјалне ресурсе проф. др Далибор Кесић, те декани чланица УНИБЛ и други.

Поред изложбе „Чај, љубав и свијет’’, Конфуцијев институт УНИБЛ и Међународно удружење научних радника ће поводом обиљежавања Свјетског дана Конфуцијевог института 17. септембра у Вијећници КЦ „Бански двор“ организовати промоцију збирке пјесама „Двоје“ аутора Стевке Козић Прерадовић и Ранка Прерадовића. Поводом Дана Конфуцијевог института, за 21. септембар у Дао Башти Конфуцијевог института, заказана је и промоција књиге „Вјесници првих знања о Кини у српском народу“ аутора Селене Пјевић.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10375/caj-ljubav-i-svijet-ki-bl-08.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10375/caj-ljubav-i-svijet-ki-bl-01.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10375/caj-ljubav-i-svijet-ki-bl-02.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10375/caj-ljubav-i-svijet-ki-bl-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10375/caj-ljubav-i-svijet-ki-bl-05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10375/caj-ljubav-i-svijet-ki-bl-06.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10375/caj-ljubav-i-svijet-ki-bl-07.jpg