Навигација
ViberX logo

Ректор Гајанин разговарао са градоначелником Радојичићем

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин и градоначелник Града Бања Лука Игор Радојичић, 6. августа 2020. године разговарали су о сарадњи у будућем периоду.

Како је навео ректор током састанка у просторијама Ректората, Универзитет и Град имају добру сарадњу, а према његовим ријечима, од јесени се очекује да 21 најбољи студент крене на праксу у Градску управу и предузећа којим управља Град.

,,Ово је трећа година заредом у којој студенти Универзитета у Бањој Луци стичу практичне вјештине у Градској управи и предузећима’’, каже Гајанин и додаје да је највећи број студента са Правног, Економског, Архитектонско-грађевинско-геодетског, Природно-математичког, Филозофског и Технолошког факултета

На састанку је истакнуто да ће Град Бања Лука подржати и реализацију изградње будућег едукативног центра за предшколско образовање - зграда дјечијег вртића, у Универзитетском граду. Како је наведено, по завршетку изградње, овај едукативни центар би био у систему градског Центра за предшколско васпитање и образовање.Сходно томе, ректор Гајанин је рекао да је циљ да до краја наредне године буде реализована изградња овог објекта, те да је Влада Републике Српске дала финансијску подршку за реализацију овог капиталног пројекта.

Градоначелник Радојичић каже да су у пројектима које реализује Град Бања Лука, управо ангажовани стручњаци са Универзитета.

Осврћући се на тренутну епидемиолошку ситуацију, Радојичић каже да је Град припремио низ превентивних мјера како би се све институције спремно ухватиле у коштац са актуелном епидемиолошком ситуацијом, с обзиром да ће почетак школске и академске године бити изазован за све због повећаног броја контаката.

Радојичић је истакао да је Град већ припремо отварање нове ковид амбуланте у насељу Долац, а у оквиру припрема за школску годину, разматра се и отварање посебне амбуланти за дјецу школског узраста.

Он је рекао да градска администрација од надлежних републичких институција очекује инструкције о томе како ће изгледати почетак школске године на свим нивоима образовања и у којем облику ће бити организована настава.

Када је ријеч о почетку нове академске године, ректор Гајанин је навео да ће настава за студенте прве године у академској 2020/21. години на УНИБЛ  почети 5. октобра, а за старије године студија 2. новембра, те додао да ће бити поштоване све епидемиолошке препоруке у вези са заштитом од ширења вируса корона.

Он је нагласио да у овој високошколској установи претпостављају да ће епидемиолошка ситуација и 1. октобра и 1. новембра бити неповољна, те да се високошколске установе спремају за то.

,,Потпуно ћемо поштовати епидемиолошке препоруке и радићемо заједно са ресорним министарством на припреми инструкција за извођење наставе у сложеним епидемиолошким ситуацијама. Уколико епидемиолошка ситуација буде неповољна, практична настава ће сигурно морати да се одвија на Универзитету и факултетима у мањим групама, при чему ће се поштовати све епидемиолошке препоруке”, најавио је ректор Универзитета у Бањој Луци.

Када је ријеч о теоријској настави, Гајанин је рекао да ће за студијске групе за које се не могу поштовати епидемиолошке препоруке, вјероватно бити остављена могућност одржавања наставе на даљину, с тим да ће се она изводити из учионица.

,,Наставник ће имати обавезу да дође у учионицу и одржи предавање. Одговарајући број студената ће, вјероватно, моћи физички да буде присутан према епидемиолошким препорукама, а остали ће такву наставу пратити електронски, путем одговарајућих платформи’’,  навео је ректор.

Догађају су присуствовали и проректор за материјалне и људске ресурсе Универзитета у Бањој Луци проф. др Далибор Кесић, шеф Кабинета градоначелника Милан Грубор, те проф. др Љубиша Прерадовић и доц. др Мирослав Малиновић са Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета УНИБЛ.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10254/DSC_2067_2.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10254/DSC_2038_3.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10254/DSC_2048_2.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10254/DSC_2010_2.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10254/DSC_2008_2.JPG