Навигација
ViberX logo

Ректорска конференција/збор БиХ: Измијенити Оквирни закон о високом образовању

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Ректорска конференција/збор Босне и Херцеговине, током редовне сједнице одржане 15. јула 2020. године на Јахорини, формирала је координационо тијело за израду приједлога измјене Оквирног закона о високом образовању.

Координационо тијело којим предсједава ректор Свеучилишта у Мостару проф. др Зоран Томић ће након усаглашавања приједлога измјене наведеног Закона са члановима Ректорске конференције/збора, исте упутити у процедуру надлежним законодавним тијелима Босне и Херцеговине.

Иначе, током рада Конференције, разматран је приједлог платформе за разговоре везане за измјене Оквирног закона о високом образовању коју су изнијели проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањој Луци, проф. др Рифат Шкријељ, ректор Универзитета у Сарајеву и проф. др Зоран Томић, ректор Свеучилишта у Мостару. 

Осам ректора јавних универзитета у Босни и Херцеговини разматрали су и проблеме везане за процес акредитације студијских програма, те упутили позив надлежним властима на нивоу БиХ да убрзају процесе попуне тијела Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ и да активно помогну финансирање реакредитације студијских програма. Како је наведено током сједнице, јавни универзитети у БиХ с постојећим буџетима нису у могућности да самостално финансирају процес акредитације студијских програма.

Ректорска конференција/збор је разматрала и информације везане за Закон о порезу и пореску контролу Универзитета у Тузли, Зеници и Сарајеву. Поред тога, разматран је приједлог Закона о порезу на доходак Федерације БиХ, на што је Ректорска конференција/збор исказала своје противљење појединим одредбама Закона. Сходно томе, формирана је стручна финансијска радна група која ће сачинити потпуне примједбе на Закон о порезу на доходак Федерације БиХ. Како је наведено у току ове сједнице, Ректорска конференција/збор БиХ поједине приједлоге новог Закона о порезу на доходак ФБиХ сматра кршењем аутономије универзитета који штете развоју високошколских институција у Федерацији БиХ. 

Неизоставна тема ове сједнице била је и рад високошколских установа у вријеме пандемије изазване појавом вируса корона. Сходно томе, наглашена је потреба придржавања свих епидемиолошких мјера које прописују надлежна тијела. Ректори су још једном поручили да је здравље студената, наставника, сарадника и административног особља најважније како би се сачувао наставни процес и рад високошколских установа.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10182/rektorska_konferencija-zbor_sjednica_na_jahorini___5_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10182/rektorska_konferencija-zbor_sjednica_na_jahorini___1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10182/rektorska_konferencija-zbor_sjednica_na_jahorini___2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10182/rektorska_konferencija-zbor_sjednica_na_jahorini___3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10182/rektorska_konferencija-zbor_sjednica_na_jahorini___4_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10182/rektorska_konferencija-zbor_sjednica_na_jahorini___6_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10182/rektorska_konferencija-zbor_sjednica_na_jahorini___7_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10182/rektorska_konferencija-zbor_sjednica_na_jahorini___8_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10182/rektorska_konferencija-zbor_sjednica_na_jahorini___9_.jpg