Навигација
Viber

Преминула професор емеритус Даринка Матић Маровић

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Професор емеритус Даринка Матић Маровић преминула је у Београду у 83. години. 

Била је ректор Универзитета уметности у Београду, те декан Факултета музичке уметности. Као диригент, од 1971. године водила је чувени хор ,,Колегијум музикум” и Хор ,,Обилић’' од 1981. године. За 45 година каријере дириговала на више од десет хиљада концерата. 

Даринка Матић Маровић рођена је у Херцег Новом 1937. године. У Котору је завршила вишу реалну гимназију и музичку школу. Школовање је наставила у Београду, гдје дипломирала на Факултету музичке уметности 1959. године и то на наставном одсјеку, гдје јој је клавир био главни предмет.

Одсјек дириговање завршила је у класи професора Михаила Вукдраговића. Наступала је са многобројним угледним оркестрима у земљи и иностранству, а неки од њих су Београдска, Загребачка, Скопска филхармонија, симфонијским оркестром РТС-а.

Остварила је и сарадњу са оперским кућама у Италији, Румунији, бившем Совјетском Савезу. Савез естрадно-музичких уметника наградио је Даринку Матић Маровић 2018. године годишњом Националном наградом.

Изузетно је значајан њен допринос утемељењу и раду Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, гдје је била ангажована од оснивања. Извела је бројне генерације младих диригената, а са оркестром Академије умјетности остварила низ значајних концерата, од којих издвајамо Моцартов „Реквијем“, оперу „Бастијен и Бастијена“, те концерте оркестра у оквиру манифестације „Дани Владе Милошевића“.

Вријеме и мјесто сахране биће накнадно саопштени.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10179/prof.darinka_matovic_marovic.jpg