Навигација
ViberX logo

Одржан састанак представника привреде и академске заједнице

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Састанак представника привреде и академске заједнице Републике Српске на којем је било ријечи о сарадњи високошколских установа са привредним сектором, дефицитарним занимањима и модернизацији студијских програма, одржан је 10. јуна 2020. године у амфитеатру Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци. 

Овај догађај је организовало Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Унија удружења послодаваца Републике Српске.

,,Економског напретка Републике Српске нема без активне сарадње академске и привредне заједнице, јер је економија модерног доба базирана на иновацијама, истраживању и сарадњи ова два сектора’’, поручио је министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво мр Срђан Рајчевић.

Рајчевић је нагласио да се ради на реформи високог образовања и да су у парламентарну процедуру упућена два закона која би требала бити правни темељ за даљу реформу.

,,Ријеч је о новом закону о високом образовању и закону о обезбјеђењу кавлитета у високом образовању. Оба ова закона подразумијевају активну сарадњу академске и привредне заједнице", рекао је ресорни министар Рајчевић.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин рекао је да је Универзитет опредјељен да студенти имају добре излазне компетенције у смислу практичног дијела наставе и знања изучавајући одређене студијске програме.

,,Да би та практична знања била што боља морамо имати тијесну сарадњу са представницима привреде’’, нагласио је ректор Гајанин, те навео да су у претходном периоду постојале одређене активности у том смислу, али да нису биле обавезне, те очекује да ће нови закон о високом образовању прописати обавезу практичног усавршавања.

Он је рекао да су послодавци оцијенили да студенти имају широко и квалитетно теоријско знање, али су дефицитарни у практичним знањима.

,,Удио практичне наставе мора бити значајно већи и то се помјера из године у годину. У посљедње три године у већини студијских програма на нашем Универзитету, удио практичне наставе је помјерен са 30 одсто на близу 45, 50 одсто’’, казао је ректор Универзитета у Бањој Луци.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић потврдио је да су привредници задовољни кадровима који се школују на два јавна универзитета у РС, али да је потребно више научноистраживачког рада.

Он је додао да Универзитет у Источном Сарајеву наставне планове и програме прилагођава европским универзитетима и тржишту.

,,Чуо сам да недостаје дрвопрерађивача на шумарским факултетима и то треба да нам буде један од показатеља да један од два универзитета евентуално у наредној години лиценцира тај студијски програм", рекао је Кулић.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић наводи да је  пољедњих година примјетан већи број студената који обављају праксу у предузећима, али да тај број може бити и већи. Он очекује да у будућем периоду буде више студената у домаћим предузећима, те да РС добије привреду која је технолошки знатно развијенија.

Догађају су присуствовали и проректор за наставу и студентска питања проф. др Страин Посављак, проректор за материјалне и кадровске ресурсе проф. др Далибор Кесић, помоћник министра за високо образовање др Радмила Пејић, декани организационих јединица УНИБЛ, представници Студентског парламента Универзитета у Бањој, професори и представници привреде.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10083/IMG-1295.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10083/IMG-1306.JPG
  • /uploads/attachment/vest/10083/IMG-1307.JPG