Навигација
ViberX logo

Објављен први број часописа ,,Синеза’’

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Филозофски факултет Универзитета у Бањој Луци, објавио је први број научног часописа за хуманистичке и друштвене науке ,,Синеза’’.

Часопис је посвећен дијалогу и сарадњи хуманистичких и друштвених дисциплина попут историје, психологије, филозофије, педагогије и сродних научних дисциплина. Часопис жели да подстакне интердисциплинарно и мултиперспективно изучавање комплексних тема, као и савремени методолошки и теоријски приступ.

Иначе, часопис ,,Синеза’’ је баштиник дводеценијске традиције часописа ,,Радови’’ којег је Филозофски факултет издавао од 1998. до 2019. године. 

,,Ново вријеме и нови научни изазови показали су потребу да се досадашњи рад на уређивању часописа подигне на виши ниво, као и да се испуне далеко виши научни стандарди којима стреми Филозофски факултет. Зато је издавач одлучио да кроз промјену назива и дизајна часописа на симболички начин означи овај нови почетак’’, наведено је у саопштењу Филозофског факултета.

Kaко је наведеном, уредништво је пред себе поставило задатак да часопис у најкраћем могућем року испуни услове неопходне да буде категорисан у складу са прописима Министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информатичко друштво Републике Српске. Циљ уредништва је и да ,,Синеза’’ постане нови квалитет у научној продукцији на пољу друштвених и хуманистичких наука у Републици Српској, као и да буде препозната у ширим научним круговима и превазиђе статус локалног научног гласила.

Први број часописа ,,Синеза’’ садржи пет оригиналних научних радова из филозофије и историје, четири приказа књига и часописа и два некролога, а сви радови су прошли корекције рецензената по устаљеном принципу двоструких „слијепих“ рецензија. 

Поред штампаног издања часописа, у функцији је и интернет страница www.sineza.ff.unibl.org.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/10087/1591706386-sineza.jpg