Навигација
ViberX logo

Обиљежено 45 година Економског факултета

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Економски факултет Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ) 06. фебруара 2020. године, обиљежио је 45 година успјешног рада и развоја. 

Том приликом промовисано је 110 свршених студената првог циклуса студија и 13 мастера и магистара.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин, у свом обраћању је подсјетио да је Економски факултет у претходне четири и по деценије израстао у највећу и најеминентнију образовну и научну институцију на пољу економских наука у Републици Српској.

,,За то вријеме изњедрио је више од шест хиљада дипломираних економиста, више стотина магистара и 85 доктора наука, који су дали снажан печат економском развоју Републици Српске од самог њеног оснивања, те кроз обављање бројних функција и дужности у републичким органима и институцијама одиграли значајну улогу у друштвеном и политичком животу наше Републике, као и Босне и Херцеговине у цјелини’’, казао је ректор Гајанин  на свечаности поводом 45 година ове високошколске установе.

Ректор је изразио наду да ће Економски факултет и у наредним годинама ићи истом узлазном развојном путањом као и свих ових година, те да  ће образовањем квалитетног кадра из области економских наука наставити да даје допринос развоју Републике Српске.

Посебно је честитао свршеним студентима којима су данас уручене и дипломе. 

,,Увјерен сам да се и међу магистрима, мастерима и дипломираним економистима који се данас промовишу налазе будући носиоци значајних функција и директори предузећа’’, казао је Гајанин.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић наглашава да је  Економски факултет УНИБЛ, изузетно  значајан за образовни систем и развој Републике Српске.

,,Сви који су завршили овај факултет дали су велики допринос за развој Републике Српске. Очекујем да ће ова значајна установа наставити са образовањем квалитетног кадра, а Влада Српске улагањем у знање улаже у будућност друштва'', навео је је Вишковић и нагласио да ће млади људи који се школују на јавним универзитетима, имати максималну подршку Владе Републике Српске.

Предсједник Владе Вишковић је истакао да ће новим Законом о високом образовању  бити унапријеђен квалитет студирања у Републици Српској.

Премијер Вишковић је подсјетио да је овим законом предвиђено и да сви редовни студенти јавних високошколских установа у Републици Српској, који дају годину за годином, без обнова, од ове године имају бесплатно школовање, било да су на првом или на другом циклусу студија.

,,То је велика помоћ Владе Републике Српске и на тај начин желимо да услови студирања на наша два јавна универзитете буду што квалитетнији и те да унаприједимо наш образовни систем", закључио је Вишковић.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС Срђан Рајчевић нагласио је да је Економски факултет УНИБЛ престижна високошколска установа.

,,Сигурно је да ће напредак у систему образовања бити видљив након доношења новог закона о високом образовању и закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању. Честитам овој значајној установи 45 година успјешног рада’’, рекао је Рајчевић.

Декан Економског факултета проф. др  Станко Станић каже да је овај факултет један од водећих на Универзитету.

,,Сигурно је да смо за 45 година рада показали одговорност професора и асистената према заједници у којој функционишемо. Дали смо допринос развоју заједнице и привреде, али и живота у Републици Српској. У наредном периоду ћемо, са колегама из Источног Сарајева, понудити Влади Српске да заједнички радимо на стратегији развоја Републике Српске’’,  рекао је Станић.

Декан Станић је нагласио да данас на Економском факултету, на сва три циклуса студија наставу похађа 1.130 студента. 
И ове године, Економски факултет је наградио заслужне раднике ове високошколске установе, али и за најбоље студенте првог и другог циклуса студија. Такође,  традиционално су уручене и  једнократне новчане награде Фондације „Радован Рибић“.

Прије почетка свечаности поводом 45 година Економског факултета, испред зграде ове високошколске установе откривена је биста првом декану овог факултета проф. др Јовану Родићу. Бисту, рад академског вајара Бojaна Микулића, откитили су ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Раодслав Гајанин, декан Економског факултета УНИБЛ проф. др Станко Станић и проф. др Драган Микеревић.

Свечаној академији у име Универзитета присуствовали су и проректор за међународну и међуниверзитетску сарадњу проф. др Биљана Антуновић, проректор за научно-истраживачки рад и развој проф. др Горан Латиновић, предсједник Управног одбора проф. др Рајко Гњато, генерални секретар мр Ђорђе Маркез, финансијски директор Душко Лазић, као и декани организационих јединица. Међу званицама били су и гости из јавног и образовног живота РС, те гости из региона. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2668.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2666.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2625.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2642.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2610.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2600.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2637.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2601.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2603.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2575.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2663.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2660.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2662.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2646.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2647.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9741/IMG_2648.JPG