Навигација
ViberX logo

Прослављена кинеска Нова година

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Богатим програмом који су извели полазници Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци, 25. јануара 2020. године у Културном центру ,,Бански двор’’ прослављена је кинеска Нова година.

За прославу кинеске Нове године у Бањој Луци,  приређен је богат програм који су извели полазници Конфуцијевог института и тако обиљежили улазак у годину пацова - 2020. Према кинеском лунарном календару, кинеска Нова година или Празник прољећа ове године је обиљежена 25. јануара. Организатори су припремили новогодишњи програм који је спој традиционалног и модерног, а учесници у програму  били су професори и полазници Конфуцијевог института, као и ученици основних и средњих школа са којима Конфуцијев институт има сарадњу.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин рекао је да Конфуцијев институт први у Европи по својим активностима, што је за похвалу с обзиром да је и један од најмлађих.

Ректор Гајанин је истакао да је институт имао пуно активности откако је основан, а као посебно важно је нагласио изучавање кинеског језика.

Према његовим ријечима, кроз овај институт приближавају се култура, традиција и обичаји Кине и Српске, а имао је и низ активности гдје се радило на приближавању културе два народа.

,,Ове године имамо амбициозне планове, најавили смо отварање Конфуцијеве учионице у бањолучкој Гимназији, а мислим да ћемо успјети покренути студијски програм изучавања кинеског језика у оквиру Филолошког факултета, при чему имамо подршку институција, Владе, ресорног министарства, предсједника Републике’’, рекао је ректор Гајанин и нагласио да Конфуцијев институт ове године обиљежава двије године успјешног рада.

Замјеник градоначелника Бање Луке Срђан Амиџић рекао је да су за Бања Лука од важности и обиљежавање двије године од оснивања института и прослава кинеске Нове године, јер то говори да је добар домаћин и да има шта да понуди, али и да може градити пријатељства са значајним економијама и друштвеним заједницама, као што је Кина.

Амиџић је навео да је Бања Лука на вријеме препознала чињеницу да једна петина свјетске популације говори кинески, те ће максимално подржати напоре Универзитета и пружити свима прилику да његују своју културу.

Професор кинеског језика на Конфуцијевом институту Универзитета у Бањој Луци Гао Јанг појаснила је да се кинеска Нова година традиционално прославља у кругу породице, при чему се ужива у празничкој трпези коју сви заједно спреме.

Важно је, додала је, да се на врата и зидове исписују добре жеље за укућане и да се у црвеним ковертама дјеци и унуцима поклања новац.

,,Ово ће бити година пацова, што значи да ће бити успјешна и да ће донијети богатство, али и љубави и среће’’, напоменула је Гао Јанг.

Прослава кинеске Нове године, у организацији Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци и Културног центра ,,Бански двор’’, присуствовали су министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, проректори Универзитета, декани и професори организационих јединица Универзитета и друге угледне званице.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/9694/kineska-nova-godina-05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9694/kineska-nova-godina-04.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9694/kineska-nova-godina-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9694/kineska-nova-godina-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9694/kineska-nova-godina-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9694/kineska-nova-godina-06.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9694/kineska-nova-godina-07.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9694/kineska-nova-godina-08.jpg