Навигација
ViberX logo

Представљена монографија ,,Вјерски објекти националних мањина у БиХ”

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Монографија ,,Вјерски објекти националних мањина у БиХ” представљена је 24. јануара 2020. године у Вијећници Културног центра ,,Бански двор’’ у Бањој Луци.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин каже да ова монографија има вишеструки значај, јер ће спријечити да буду заборављени објекти који су оштећени у протеклом периоду и који су временом добили другу намјену.
Гајанин је навео да су то, прије свега, бројни објекти Јеврејске заједнице који су постојали у БиХ, а поред њих и цркве њемачке, италијанске, украјинске, словачке, чешке и пољске националне мањине.

,,Наши аутори су забиљежили све локалитете на којима су постојали вјерски објекти, који су тренутно у рушевном стању и на неки начин су заборављени. Надам се да ће ова монографија подстаћи друштвену заједницу Републике Српске и Федерације БиХ да уложе максималан напор да оживе те вјерске објекте”, рекао је ректор Гајанин.

Он је додао да су аутори монографије професори Универзитета у Бањој Луци који су својим истраживањем забиљежили све техничке карактеристике и валоризовали архитектуру објеката који су сачувани и који су данас у употреби.

,,Публикација је јединствена и по томе што је текст написан на српском и енглеском језику, док су карактеристике вјерских објеката написане и на језику националне мањине којој ти објекти припадају”, појаснио је ректор Гајанин.

Коаутор монографије доц. др Мирослав Малиновић рекао је да је прикупљање података и истраживање трајало више од пет година, те да публикација садржи преглед историјских услова који су претходили доласцима националних мањина на територију данашање БиХ. Монографија такође даје приказ законодавне регулативе везане за националне мањине, нарочито у смислу употребе језика. Вјерски објекти националних мањина сагледани су и кроз призму развоја и промоције туризма.

,,Највећи дио публикације посвећен је вјерским објектима националних мањина, како онима који су у употреби и данас, тако и објектима који су срушени, али су теренским истраживањима и радом у бројним архивима њихови остаци и трагови пронађени”, навео је Малиновић.

Он је додао да се на крају монографије указује на значај тих објеката и како се они могу искористити у сврху вјерског туризма.

,,Има много објеката који су изгубили првобитну функцију и за које и не знамо да су некада имали сакрални карактер, а већина их се налази у селима и потпуно су запуштени”, рекао је доцент Малиновић.

Он је напоменуо да је монографија и својеврсна критика друштва, јер показује које богатство представљају ти објекти, а потпуно су неискоришћени.

На промоцији су говорили и: проф. др Љубиша Прерадовић, проф. др Милијана Окиљ, мр Гордана Прерадовић и рецензент мр Жељко Вујадиновић.

Програм су употпунили чланови Градског тамбурашког оркестра који су извели двије инструменталне и четири вокално-инструменталне композиције из културне баштине националних мањина.

Издавачи монографије ,,Вјерски објекти националних мањина у БиХ” су Универзитет у Бањој Луци и Међународно удружење научних радника – AIS.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/9690/monografija-vjerski-objekti-04.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9690/monografija-vjerski-objekti-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9690/monografija-vjerski-objekti-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9690/monografija-vjerski-objekti-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9690/monografija-vjerski-objekti-05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9690/monografija-vjerski-objekti-06.jpg