Навигација
ViberX logo

Разговарано о сарадњи са Тјенђином

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Ректор Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ) проф. др Радослав Гајанин 19. децембра 2019. године разговарао је са високом делегацијом кинеског града Тјенђин, коју је предводио члан Сталног комитета Градског комитета Комунистичке партије и предсједавајући Комитета за међународну сарадњу града Тјенђин Ђи Гуоћанг.

Ректор Гајанин је гостима из Кине представио планове за сарадњу између Универзитета и овог града, а најважнији су отварање студијског програма за кинески језик на Филолошком факултету Универзитета у Бањој Луци и изградња центра за кинеске студије.

Како је навео ректор, планирано је да се ускоро крене у израду елабората за лиценцирање студијског програма за кинески језик. По његовим ријечима, први студенти синологије могли би да буду уписани већ академске 2021/22. године. Ректор је навео и  да ће у овој активности од велике помоћи бити искуство колега из Тјенђина.

По ријечима ректора Универзитета у Бањој Луци, у плану је и изградња центра за кинеске студије чије би сједиште требало да буде у Универзитетском граду. Он је истакао и то да се од колега са Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета УНИБЛ, очекује идејно рјешење за изградњу овог објекта, те де се у реализацији очекује и помоћ партнера из Тјенђина.

Ректор је посебно нагласио и то да је о овим активностима недавно разговарано и у Кини, и то приликом посјете Универзитету за технологију и образовање (ТУТЕ) и Националној канцеларији за промоцију кинеског језика и сједишту Конфуцијевих института (ХАНБАН). Како је навео, Универзитет у реализацији ових пројеката има подршку власти Републике Српске.

Иначе, ректор је током овог састанка гостима из Тјенђина истакао и то да је Конфуцијев институт Универзитета у Бањој Луци, најактивнији Конфуцијев институт у цијелој Европи.

Члан сталног Комитета Градског комитета Комунистичке партије и предсједавајући Комитета за међународну сарадњу града Тјенђин Ђи Гуоћанг, исказао је подршку за реализацију ових пројеката, јер ће се, како каже, на тај начин још више продубити сарадња.

Он је навео и то да је веома важно да се ради на јачању културне и образовне сарадње између Бање Луке и Тјенђина. Гуоћанг је навео да је управо Конфуцијев институт УНИБЛ мост те сарадње са Кином.

Поред гостију из Кине, овом састанку су присуствовали и проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Бањој Луци проф. др Страин Посављак, проректор за материјалне и људске ресурсе проф. др Далибор Кесић и директор Конфуцијевог института УНИБЛ Љиљана Стевић.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/9619/sastanak-tjendjin-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9619/sastanak-tjendjin-01.jpg