Навигација
Viber

Амбасадор Јапана посјетио ПМФ

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Амбасадор Јапана у БиХ Хидејуки Сакамото, посјетио је 19. новембра 2019. Природно-математички факултет (ПМФ) Универзитета у Бањој Луци.

Током састанка са делегацијом факултета коју је предводио декан проф. др Горан Трбић, разговарано је о  проширењу сарадње нарочито у области едукација о заштити животне средине и климатологији, областима у којима је Јапан свјетски лидер. 

Како је наведено током састанка, ПМФ може да понуди доста резултата на истраживањима о могућности употребе природних ресурса попут алумосиликата, или чак рударског муља у новим технологијама напредних материјала. 

Током састанка је наведено и да овај факултет има научну сарадњу са три јапанска универзитета: Шиншу универзитетом из Нагана, Токио универзитетом из Токија и Кјушу универзитетом из града Фукуока. 

Како се наводи, ова сарадња је у посљедњих неколико година реализована кроз четири заједничка научна рада објављена у међународним часописима, више наступа на међународним конференцијама, затим гостовањем професора и размјеном наставника између ПМФ-а и јапанских универзитета.  Важно је нагласити  да је као плод ове сарадње у претходном периоду  остварено гостовање професора Кацумија Канека са Шиншу универзитета на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањој Луци, а доц. др Сузанa Готовац Атлагић је боравила као предавач у Нагану. У 2018. години је реализована  и стручна пракса у трајању од шест мјесеци на ПМФ-у за докторанда Хиронорија Сугијаме са Шиншу  универзитета. Тренутно је и руководилац СП хемија проф.др Милица Балабан на тромјесечном истраживачком боравку на Токио универзитету,  у оквиру Мацумае стипендије.

Амбасадор је током састанка мотивисао представнике ПМФ-а да аплицирају и на програме подршке будућим размјенама кроз фондове попут Јапан фондације, те да мотивишу студенте да искористе могућности јапанске Владине стипендије за подршку постдипломских студија MEXT.

Састанку је присуствовао и први секретар Амбасаде Јапана Кијотака Танака, као и наставници СП хемија: доц. др Сузана Готовац Атлагић и проф. др Саша Зељковић. Иначе, проф. Готовац Атлагић је бивши стипендиста Владе Јапана, а проф. Зељковић, бивши стипендиста јапанске Мацумае фондације.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/9516/ambasador_japana_na_pmf-u.jpg