Навигација
ViberX logo

Универзитет у Бањој Луци се представио на 24. Међународном сајму књиге

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

На синоћ отвореном 24. Међународном сајму књиге „Бања Лука 2019“ који традиционално организује „Глас Српске“ своја издања посјетиоцима је представио и Универзитет у Бањој Луци.

Проф. др Горан Латиновић, проректор за научно-истраживачки рад и развој Универзитета у Бањој Луци, подсјетио је да је сајам одлична прилика да се читалачка публика упозна и са издањима чији аутори долазе из академске заједнице.

„Међу издањима које смо одлучили да представимо публици су уџбеници наших колега, монографије, зборници радова, научни часописи и друге разне публикације“, рекао је  проректор Латиновић и нагласио да се на овај начин на једном мјесту може видјети издавачка и суиздавачка дјелатност Универзитета у Бањој Луци. 

Како је навео, на штанду Универзитета ове године се може пронаћи преко 300 наслова.

Отварање 24. Међународног сајма 

Част да отвори смотру писане ријечи припала је књижевнику Вули Журићу, који се у свом обраћању осврнуо на великог књижевника Симу Матавуља, на његова путешествија, стваралачки рад, те на дјело „Пилипенда“, које је писао за часопис „Зора“.

,,Ми смо се окупили у Бањој Луци да још једном потврдимо колико су књиге биле и остале важне за опстанак једне културе. А наша култура у овој години обиљежава осам вијекова аутокефалности Српске православне цркве и годишњице смрти Данила Киша, Милорада Павића, Оскара Давича и Растка Петровића. Нека и зато хала Борик у наредним данима буде мјесто гдје ће се славити вјера у писану ријеч’’, рекао је између осталог Журић и прогласио овогодишњи сајам свечано отвореним.

На церемонији отварања говорила је и министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, која је навела да је књижевност народа најљепши израз његовог постојања и трајања и да треба бити поносан на књижевно богатство српског народа.

Такође, госпођа Тривић је навела да је једно од стратешких опредјељења министарства да његује језик и писмо који су национални и културни идентитет, због чега је веома важно подржавати књижевност, домаће издаваче и књижевнике и све што његује писану ријеч.

Сајам отворен до 16. октобра

Међународни сајам књиге „Бања Лука 2019“ одржава се од 10. до 16. септембар 2019. године у Спортској дворани „Борик“. Радно вријеме сајма је од 10.00 до 20.00 часова, а радно вријеме посљедњег дана је од 10.00 до 18.00 часова. Цијена улазнице је једна КМ.

Овогодишњи сајам прилика је да се посјетиоци упознају са новитетима у свијету књижевности и новим издањима домаћих и регионалних издавача објављених током протекле године, по повољнијим и сниженим цијенама.

У оквиру сајма биће приређено и неколико панел-дискусија на којима ће учествовати књижевници, лингвисти, издавачи и професори. У оквиру 24. Међународног сајма књиге биће одржани и четврти Међународни књижевни сусрети у организацији Удружења књижевника Републике Српске, а током трајања сајма приређиване су и дневне књижевне промоције актуелних издања.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/9272/IMG_0194.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9272/IMG_0196.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9272/IMG_0200.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9272/IMG_0242.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9272/IMG_0229.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9272/IMG_0205.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9272/IMG_0209.jpg