Навигација
ViberX logo

Студенти АГГФ-а граде амфитеатар у природи

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Студенти Ахритектонско-грађевинско-геодетског факултета (АГГФ) Универзитета у Бањој Луци, учествују у радионици small SCALE Thinking construction, током које ће бити изграђен отворени амфитеатар. 

Наиме, студнети са свих студијских програмам који се изводе на АГГФ-у, од 23. до 28. септембра 2019. године, заједно са колегама са Архитектонског факултета Универзитета у Сарајеву, а уз подршку тима ментора small SCALE тима Истраживачког центра за простор, раде на изградњи oтвореног амфитеатра - дрвене структуре мале размјере на зеленој површини између комплекса објеката Универзитета у Бањој Луци и ријеке Врбас у бањалучком насељу Обилићево. 

Отворени амфитетар представља вишефункционалну дрвену платформу, која указује на потенцијал предметног простора и означава почетак његове трансформације ка новом универзитетском парку. Осим за игру, вјежбање, одмор и друге активности, структура се може користити као учионица на отвореном, те слободне активности студената.

Иначе, поред практичног рада на тесарским радовима са дрветом и завршним радовима, ову радионицу чини и низ предавања о концепту урбаног јавног простора, студији малих интервенција у простору, дрвету као грађевинском материјалу, те потенцијалима градње дрветом у локалом контексту. 

Такође, студенти ће имати неколико практичних презентација и кратких обука о градњи дрветом, његовој обради и управљању са машинама и алатима. Током радионице, студенти такође имају прилику да кроз урбане шетње упознају урбанистички развој, архитектуру и културу живота града Бања Лука. Радионица би требало да буде завршена у суботу прославом успјешно завршених испитних рокова. Тим поводом планирана је забава на отвореном, а амфитеатар ће бити спреман да већ у понедјељак када почиње настава на Универзитету у Бањој Луци прими и прве посјетиоце. 

Ова радионица се реализује и финансира као први у низу пројеката кандидованих од стране Тима за мале интервенције у простору Града Бања Лука, уз подршку Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањој Луци и Архитектонског факултета Универзитета у Сарајеву, као и  донације компаније Арагоста инвест доо, WМТА установе за стручно усавршавање одраслих и Тамариса.

За подсјећање, пројекат Отвореног амфитеатра је настао у оквиру small SCALE радионице Design thinking - HERIT CITY, која је у априлу прошле године одржана на Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету Бања Лука и Архитектонском факултету у Сарајеву.

Све детаљније информације о овом пројекту, предавачима и учесницима можете прочитати на интернет страници Архитеткосно-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањој Луци на овом линку
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/9318/%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8_%D0%B0%D0%BC%D1%84%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80.jpg