Навигација
ViberX logo

Обиљежен Међународни дан Kонфуцијевих института

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Међународни дан Kонфуцијевих института, 24. септембра 2019. године обиљежен је отварањем дао баште, промоцијом превода приповијетке ,,Мргуда’’ и изложбом фотографија ,,Тјенђин- љепотица Далеког истока’’ аутора проф. др Милоша Шолаје.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин, рекао је на отварању Дао баште, поводом обиљежавања Међународног дана Kонфуцијевих института, да је Kонфуцијев институт отворен у оквиру Ректората Универзитета у Бањој Луци те да представља значајну карику у повезивању Универзитета са Kином и њеним универзитетима.

Он је изјавио да ће Дао башта, која је отворена на Kонфуцијевом институту служити његовим полазницима и студентима који буду изучавали кинески језик и курсеве да науче нешто више о култури, традицији и обичајима Kине.

,,Још једном желим да изразим захвалност Влади Народне Републике Kине и Влади Републике Српске што су препознали Републику Српску као подручје гдје је било могуће основати Kонфуцијев институт и што су препознали Универзитет у Бањој Луци као високообразовну институцију која својим преданим радом испуњава стандарде и захтјеве да се баш у оквиру ње отвори овај институт’’, казао је ректор Гајанин и додао да Kонфуцијев институт омогућава знатно бољу комуникацију представника локалне и извршне власти РС са званичницима Kине.

Ректор Гајанин је током свог говора окупљене званице подсјетио и на то шта је Kонфуцијев институт урадио у протеклом периоду. 

Kинеска директорица Kонфуцијевог инситута УНИБЛ Јинг Цаи, рекла је поводом отварања Дао баште, да ова филозофија значи да се води једноставан живот у складу са природом.

,,Овдје се посебно истиче бамбус који има посебну симболику и представља људе. Увијек је зелен, односно жив, што значи да смо млади у души. Стабљика бамбуса шупља је што представља да људи још могу учити'', појаснила је она наводећи да је бамбус биљка која се савија, али готово никада не пуца, што симболизије да људи могу бити љубазни, али и да имају принципе од којих не одступају.

По њеним ријечима, Kонфуцијев институт је урадио много посла у протеклом периоду, а све то уз пуну подршку Владе РС, Амбасаде НР Kине у БиХ, Универзитетa ТУТЕ, Универзитетa у Бањој Луци и других.

Иначе, обиљежавање Међународног дана Kонфуцијецих инстута било је и сјајна прилика да се промовише тројезично издање приповијетке ,,Мргуда’’ Петра Kочића. Ријеч је о издању на спрском, кинеском и епсеранто језику.

''То је прво Kочићево дјело преведено на кинески и прво издање Kонфуцијевог института и Универзитета у Бањој Луци на кинеском. Тираж је 2.000 примјерака'', навео је представник Међународног удружења научних радника проф. др Љубиша Прерадовић.

У умјетничком програму наступили су чланови Плесног студија ,,Поинт’’, састав “Palladio String Quartet” и полазница Конфуцијевог института Тијана Мијатовић. 

Догађају су присуствовали изасланик српског члана Предсједништва БиХ Нина Сајић, помоћник министра за високо образовање Радмила Пејић, проректор за научно-истраживачки рад и развој Универзитета у Бањој Луци проф. др Горан Латиновић и други.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/9313/IMG_1614.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9313/IMG_1610.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9313/IMG_1644.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9313/IMG_1780.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9313/IMG_1713.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9313/IMG_1668.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9313/IMG_1746.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9313/IMG_1789.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9313/IMG_1722.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9313/IMG_1625.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9313/IMG_1629.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9313/IMG_1616.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9313/IMG_1599.JPG