Навигација
ViberX logo

УНИБЛ напредовао за 1673 мјестa на Вебометрикс листи

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

У протекле двије године Универзитет у Бањој Луци (УНИБЛ), остварио је напредак за 1673 мјестa на Вебометрикс листи (Webometrics Ranking of World Universities).

По подацима из допуњеног Вебометрикс извјештаја, Универзитет у Бањој Луци је у периоду од јануара до јула 2019. године остварио напредак за 246 мјеста, те се тренутно налази на 3161 позицији на листи свјетских универзитета и на другом je мјесту на листи универзитета из Босне и Херцеговине.

Подсјећања ради, према извјештају из јула 2017. године УНИБЛ налазио се на седмој позицији универзитета из БиХ и на 4834. мјесту у свијету. Иначе, Универзитет у Бањој Луци је од јула 2018. године на другом мјесту када је ријеч о универзитетима у БиХ.   Од универзитета из Босне и Херцеговине, испред Универзитета у Бањој Луци налази се Универзитет у Сарајеву.

Првих 26 мјеста у свијету на Вебометрикс ранг-листи заузимају углавном амерички универзитети. Први је Харвард, који већ годинама држи ту позицију, одмах послије њега је Универзитет Станфорд, а у стопу их прати Масачусетски технолошки институт (МИТ). Када су у питању европски универзитети најбоље рангирани су Универзитет у Оксфорду и Универзитет у Кембриџу. Што се тиче универзитета из Србије, најбоље позиције заузимају Универзитет у Београду, Универзитет у Новом Саду и Универзитет у Нишу.

Иначе, Вебометрикс листа је показатељ интернет видљивости, присутности, отворености и изврсности/цитираности универзитета широм свијета. Вебометрикс је свјетски призната ранг листа универзитета коју развија и два пута годишње ажурира Сајберметрикс лабораторија Шпанског националног истраживачког савјета.

Циљ веб индикатора који се користе у методологији Вебометрикса је пружање поуздане и свеобухватне процјене глобалног учинка појединачних универзитета на основу њихових активности и резултата присутних на интернету, односно њихове релевантности и утицаја. Вебометрикс позиција универзитета зависи од обима и квалитета доступног и транспарентног садржаја које та академска установа произведе, од високо цитираних веб публикација, па до свих других садржаја који укључују извјештаје, конференције, тезе, семинаре, дигиталне библиотеке, и друге публикације универзитета и његових факултета, департмана, истраживача и студената.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/9184/thumb_webometrics-unibl.jpg