Навигација
ViberX logo

Реализација пројекта о контаминираности земљишта и парковске вегетације

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

На Шумарском факултету Универзитета у Бањој Луци у току је реализација пројекта „Могућност фиторемедијације загађених земљишта урбаних подручја Републике Српске“ којег финансира Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво (раније Министарство науке и технологије) Републике Српске. 

Пројектни којег чине координатор др Маријана Каповић Соломун, др Нада Шуматић и Зорана Хркић Илић, мастер биологије. 

Овај пројекат представља научно истраживање степена контаминираности земљишта и парковске вегетације тешким металима у градским подручјима Републике Српске, као и утврђивање њиховог потенцијала за фиторемедијацију, што до сада није детаљно истражено. Фиторемедијација је релативно нова метода за пречишћавање загађене животне средине која се базира на улози одређених биљних врста у уклањању и санацију токсичних материја у циљу побољшања квалитета животне средине.

Циљеви пројекта су да се утврди у ком степену су урбана земљишта и парковска вегетација подложни загађењу тешким металима међу којима се по својој тоскичности нарочито истичу цинк, бакар, олово и кадмијум. Утврђивањем садржаја токсичних метала и квалитета градских земљишта на подручју Републике Српске, прикупуће се потребни подаци за дефинисање реалног стања ових ресурса и утицаја фактора загађења. 

Наведене активности се реализују на подручју Бања Лука, Приједора, Прњавора, Бијељине, Зворника, Требиња и Добоја. 

Процјена капацитета испитиваних парковских дрвенастих врста за толеранцију или биоакумулацију одређених токсичних метала омогућиће валоризација стања паркова, оцјену осјетљивости/отпорности различитих врста на урбано загађење и препоруку садње већег броја стабала оних врста које су отпорне на контаминацију тешким металима. Локалне заједнице, старија лица, омладина и посебно дјеца као веома рањиве популационе категорије ће бити крајњи корисници чије ће окружење бити унапријеђено примјеном препорука које ће бити коначни резултат реализације пројекта. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/9225/20190613_114500.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9225/20190630_174422.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9225/20190619_090306.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9225/20190531_125940.jpg