Навигација
ViberX logo

Министри Пашалић и Рајчевић посјетили Институт за генетичке ресурсе

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић, 15. јула 2019. године посјетили су Институт за генетичке ресурсе Универзитета у Бањој Луци.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић je рекао да ресорна министарства подржавају рад Института за генетичке ресурсе због чувања овдашњих старих, аутохтоних сорти биљака које су извор гена отпорности  јер су данашње гајене биљне културе прихватљиве тржишту, али су веома осјетљиве на болести и штеточине.

„Велики број аутохтоних сорти које чува Институт нам помажу да у оквиру селекције побољшамо здравствени статус гајених биљака“, нагласио је Пашалић и додао да ће се радити на проширењу кадровских и материјалних капацитета Института који одржава банку гена Српске.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић рекао је да је Институт, као научноистраживачка установа, понос Републике Српске.

Министар Рајчевић је нагласио и да ће ресорна министарства помоћи даљи развој и унапређење капацитета ове установе. Он је истакао да је то важно јер је у програму ресорног министарства једна од главних ствари унапређење научноистраживачког рада и подизање научне продуктивности на јавним универзитетима у Републици Српској.

Овом састанку је присуствовао и ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин који је истакао како је Институт значајна организациона јединица Универзитета, која се издваја по броју урађених пројеката.

„Они раде и на очувању генетичких ресурса, те надзиру заштићено подручје Универзитетског града, односно студентског кампуса“, навео је  ректор Гајанин.

Директор Института за генетичке ресурсе Универзитета у Бањој Луци проф. др Гордана Ђурић захвалила је министрима за најављену подршку и додала да је важно обезбиједити даљи развој ове установе јер су генетички ресурси основа за обезбјеђење исхране и сигурности хране за људе и животиње.

Она је, између осталог, рекла да у овом Институту данас ради 21 радник, међу којима је пет доктора наука. Додала је и Институт има добру сарадњу међународним институтима.  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/9143/igr-unibl-posejta-ministra-2019-01.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9143/igr-unibl-posejta-ministra-2019-06.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9143/igr-unibl-posejta-ministra-2019-02.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9143/igr-unibl-posejta-ministra-2019-05.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9143/IMG_4180.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9143/igr-unibl-posejta-ministra-2019-04.JPG