Навигација
ViberX logo

Студенти обавили праксу у Институту ,,Јосиф Панчић“

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Студенти четврте године студијског програма Фармација Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци, обавили су тродневну праксу на Институту за љековито биље ,,Јосиф Панчић“ у Београду, a затим су обишли ботаничку башту у оквиру Пољопривредне школе у Ваљеву и имали школу фармакогнозије на Дивчибарама (брање и сакупљање љековитог биља на терену).

Пракса је обављена у периоду од 17.  до 19. јуна 2019. године, а у оквиру пројекта Представништва Републике Српске у Србији ,,Стручна пракса и усавршавање студената“.

Студенте и делегацију Медицинског факултета, коју су предводили  доц. др  Ирена Касагић-Вујановић, доц. др Жарко Гагић и виши асистент Биљана Гатарић, примио је помоћник директора Института ,,Јосиф Панчић“  за сектор науке проф. др Небојша Менковић.

Пријему 16 бањалучких студената присуствовао је и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић који је рекао да је ова студентска пракса резултат споразума о сарадњи који је Медицински факултет Универзитета у Бањој Луци потписао са Институтом ,,Јосиф Панчић“.

Он је подсјетио да Представништво сваке године организује долазак студената са Универзитета у Бањој Луци и Универзитета у Источном Сарајево у Београд на праксу у оквиру програма јачања институционалне сарадње у образовању и повезивања образовног система Републике Српске са установама, институцијама и привредним субјектима у Србији.

Руководилац студијског програма Фармација на Медицинском факултету доц. др Ирена Касагић - Вујановић истакла је да је ова пракса од великог значаја за студенте фармације, јер су осим теоријског знања,  стекли и стручну едукацију. 

Она је навела да је ова посјета битна и за научно-истраживачку сарадњу, као и за постдипломске студије на Медицинском факултету Универзитета у Бањој Луци, те додала да се шири научно-истраживачки рад са Институтом ,,Јосиф Панчић“. 

Менковић је рекао да Институт ,,Јосиф Панчић“ сарађује са Медицинским факултетом Универзитета у Бањој Луци на изради препарата од дивљег нара који дјелује на метаболички синдром, односно на хипертензију, дијабетес, повећане масноће у крви и антиканцероген је.

,,Фармаколошка анализа ради се у Бањој Луци и то иде добро, први резултати су охрабрујући. Надамо се да ћемо већ крајем године имати конкретне резултате. Неће бити у питању само капсула, него цијела палета нових производа на бази коре дивљег нара, поријеклом из Берковића и Црне Горе. Та истраживања су дуготрајна“, додао је Менковић.

Наши студенти су имали прилику да  виде комплетан процес истраживања од почетне фазе развоја фитопрепарата, као и аналитичке инструменте, који се користе у том процесу, а у Панчеву су видјели фармацеутске погоне у којима се раде препарати - чајеви, тинктуре, екстракти, капсуле, таблете, гелови и масти. 

Студенти су обишли Ботаничку башту у Ваљеву, а организована и екскурзија на планини Маљен. 

Након упознавања о дјелатности Института, организован  је обилазак производног погона у Панчеву и упознавање са комплетним процесом производње и контроле квалитета сировина и производа од љековитог биља.

Едукација студената Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци у Институту ,,Јосиф Панчић“ резултат је споразума о пословно-техничкој сарадњи који су, уз подршку Представништва Републике Српске у Србији, двије инстуције потписале 16. јуна 2017. године у Београду.

Институт ,,Јосиф Панчић“ постоји 70 година, а његов оснивач је академик Јован Туцаков. 

Представништво Републике Српске у Србији од 2011. године, у сарадњи са јавним универзитетима у Републици Српској и инстуцијама, компанијама и медијским кућама у Србији реализује пројекат ,,Стручна пракса и усавршавање студената“, а студенти фармације су осма група студената из Републике Српске која је обавила праксу у оквиру овог пројекта.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/9058/studenti_farmacije_na_praksi_1__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9058/studenti_praksa1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9058/studenti_praksa2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9058/studenti_praksa3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9058/studenti_praksa4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9058/studenti_praksa5.jpg