Навигација
ViberX logo

Амбасадор НР Кине одржао предавање на Факултету безбједносних наука

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Велико интересовање владало је за предавање ,,Кинески развој и иницијатива: појас и пут“ које је 14. јуна 2019. на Факултету безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци одржао Ђи Пинг, амбасадор НР Кине у Босни и Херцеговини.

Ђи Пинг је изразио задовољство што је добио прилику да поново дође на Универзитет у Бањој Луци и студенте детаљније информише о развоју Кине, као и иницијативи „Појас и пут“ и сарадњи у оквиру програма „17 плус 1“.

„Прије два мјесеца када сам први пут дошао на Универзитет у Бањој Луци, ректор Радослав Гајанин ме је позвао да поново дођем и размијеним мишљење са студентима. Мој циљ је једноставан - да упознам студенте о Кини, иницијативи `Појас и пут` и сарадњи у оквиру програма `17 плус 1`“, рекао је амбасадор. 

Проф. др Горан Латиновић, проректор за научноистраживачки рад и развој Универзитета у Бањој Луци, рекао је да је у протеклих годину дана Универзитет потписао споразуме са четири високошколске установе из Кине. 

„Академска сарадња између Републике Српске и Кине је у великом успону. Очекујемо да ће нас посјетити кинески студенти и академско особље, као и да ће кинески универзитети примити наше студенте и особље“, напоменуо је проректор Латиновић. 

Доц. др Предраг Ћеранић, декан Факултетa безбједносних наука, истакао је да кинески развојни програм „Појас и пут“ обухвата више од 60 земаља у свијету, а да је за ове просторе посебно занимљива иницијатива „17 плус 1“, којом је обухваћен цијели Балкан. 

Такође, декан Ћеранић је нагласио да је руководство Републике Српске препознало поруке Кине и да у прилог развоја односа иде и одлука Владе да кинески језик буде изучаван у основним школама у Републици Српској. 

„Конфуцијев институт је у великој мјери допринио тим односима, а резултати су видљиви и у оквиру Универзитета у Бањој Луци“, казао је Ћеранић.

У име Универзитета у Бањој Луци, присутне на предавању је поздравила проф. др Биљана Антуновић, проректор за међународну и међууниверзитетску сарадњу. 

Организатор овог предавања је Конфуцијев институт Универзитета у Бањој Луци.  
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/9034/IMG_3855.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9034/IMG_3854.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9034/IMG_3839.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9034/IMG_3834.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9034/IMG_3856.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9034/IMG_3831.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9034/IMG_3829.jpg