Навигација
Viber

Завршена Међународна конференција CMBEBIH 2019

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Међународна конференција о медицинском и биомедицинском инжењерству (CMBEBIH 2019) која је у Бањој Луци, окупила око 500 научника из 45 земаља свијета, са којима су научници из БиХ имали прилику да размијене знања, искуства и истраживања, успјешно је завршена 19. маја 2019.

У фокусу су биле сесије практичне примјене знања из ове области, те технологија које ће промијенити приступ и третман поремећаја и обољења различитих система органа - од респираторног, гастроинтестиналног, кардиоваскуларног и ендокриног.

Организатори су саопштили да су током трајња Конференције представљена и нова истраживања и достигнућа у пољу генетичког и фармацеутског инжињеринга.

Алмир Бадњевић, предсједавајући Конференције навео је да је едукативни карактер конференције потврдило и такмичење студената, који су показали да ће БиХ и у будућности бити један од најважнијих актера у процесу развоја медицинског и биолошког инжењеринга у цијелом свијету.

Конференцију која је траја три дана, подржали су Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, Министарство цивилних послова у Савјету министара, Влада Републике Српске, Медицински факултет Универзитета у БаЊој Луци, те Фармацеутски факултет Универзитета у Сарајеву.

У њеном раду су учествовали представници најважнијих међународних институција за биомедицински инжињеринг - Међународна федерација за медицински и биолошки инжињеринг - ИФМБЕ, Европска алијанса за медицински и биолошки инжињеринг и науку - ЕАМБЕС, те Институт инжињера електотехнике и електронике - ИЕЕЕ.

С визијом да наредна конференција буде још успјешнија и посјећенија, из Друштва за медицински и биолошки инжињеринг Босне и Херцеговине најављују наредну, 4. CMBEBiH конференцију у Босни и Херцеговини за 2021. годину, те велику MEDICON конференцију за 2022. годину.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8920/konferencija-cmbebih4__2_.jpg