Навигација
Viber

Електротехнички факултет: Друго мјесто на Електријади 2019

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

На 59. међународном студентском такмичењу Електријада 2019, одржаном у Сунчевом Брегу у Бугарској од 18. до 23. маја 2019. године, Електротехнички факултет Универзитета у Бањој Луци освојио је друго мјесто у генералном пласману у научним дисциплинама.

Студенти Електротехничког факултета Универзитета у Бањој Луци учествовали су на такмичењима из 13 научних дисциплина.

Побједничка постоља заузеле су екипе у више дисциплина.

Тако је тим ЕТФ-а у саставу Бојан Дерајић, Дајана Јованић, Маја Трнинић и вођа тима Вања Старчевић, заузео прво мјесто у дисциплини Теорија електричних кола. 

Друго мјесто припало је у дисциплини Математика 2, а своје знанње показали су чланови тима Бојан Дерајић, Дајана Јованић и Дејан Гутић. Ову успјешну екипу предводио је Душан Бајовић. Исто мјесто припало је и за дисцилипну Анализа електроенергетских система, а екипу која је освојила награду чинили су Бојан Лазић, Дарко Карлица и Никола Суботић, под вођством Бојан Ерцега. Друго мјесто ЕТФ је освојио и за дисциплину Обновљиви извори енергије, у овој екипи су били Недељко Дујаковић, Бојан Николић и Војислав Кајтез, а предводио их је Предраг Мршић.

Наши студенти су освојили и два трећа мјеста, и то за научне дисциплине Електричне машине и Математика 1. Тим Електричне машине чинили су Романела Лајић, Зоран Дукић и Борислав Вујић, а вођа је био Немања Китић, док су  у тиму за Математику 1 своје знање показали Бојан Дерајић, Саша Шукало и Бојан Булатовић, а под вођством Душана Бајовића.

Изузетне резултате остварио је студент друге године Бојан Дерајић, који је учествовао на три такмичења на којима је освојио два прва мјеста у области Теорија електричних кола и Математика 2. 

Сјајни су били и Александар Јелић који је освојио прво  мјесто из Математике 1,  као и Жељко Лојић који се окитио првим мјестом  из Објектно оријентисаног програмирања. Бојан Лазић освојио је прво мјесто из Анализе електроенергетских система, а Дајана Јованић друго мјесто из Теорије електричних кола.

Наставници и сарадници са Електротехничког факултета дали су допринос организацији такмичења у научном дисциплинама на Електријади 2019 кроз припрему задатака и студената за такмичења, те кроз дежурства на такмичењима и оцјењивање студентских радова.

Проф. др Дражен Брђанин, координатор екипа Електротехничког факултета, истакао је да је Факултет ове године имао рекордан број учесника на Електријади  преко 120 студената, асистената и професора, који су одшевљавали све учеснике Електријаде својим одличним резултатима и истинским колективним духом. 
''Резултати које су студенти нашег факултета остварили на овогодишњој Електријади најбољи су у поратном периоду, а вјероватно и у историји Електријаде'', нагласио је проф. Брђанин.   

Електротехнички факултет је оствареним успјесима својих такмичара и овај пут доказао да заузима високу позицију међу регионалним високошколским установама.  

Такође, наставници, сарадници и студенти нашег факултета учешћем на Електријади имају јединствену прилику да се упознају са представницима регионалних факултета, као и да остваре и прошире сарадњу са другим високошколским установама. 

Поред ЕТФ-а, на овом такмичењу су учествовали и студенти: Електротехничког факултета у Београду, Електронског факултета у Нишу, Факултета техничких наука у Новом Саду, Рачунарског факултета у Београду, Војне академије у Београду, Факултета електротехнике у Тузли, Факултета техничких наука у Чачку и Техничког факултета у Битољу.
 

Слике

 • /uploads/attachment/vest/8963/1__1_.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8963/2__1_.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8963/3__1_.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8963/4.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8963/5.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8963/6.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8963/7.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8963/8.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8963/9.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8963/10__1_.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8963/11__1_.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8963/12__1_.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8963/13__1_.jpg