Навигација
ViberX logo

Шумарски факултет – прва инстутуција координатор CEEPUS мреже

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Међународна комисија је 9. априла 2019. године прихватила приједлог CEEPUS мреже ''Managing forests for climate changes''.

Управо је на овај начин Шумарски факултет Универзитета у Бањој Луци, постао прва високошколска установа из БиХ, која ће координисати рад цијеле мреже.

''Формирана мрежа има за циљ обезбиједити финансијску подршку размјени професора, сарадника и студената међу овим институцијама чиме би се значајно унапредила мобилност. Планираном размјеном и сталном комуникацијом, прије свега међу наставницима и сарадницима, циљ је унаприједити знања и искустава на веома актуелну тему 'Значај, улога, газдовање и коришћење шума у контексту климатских промјена' '', наводе на Шумарском факултету и наглашавају да ова мрежа почиње функционисати од школске 2019/2020. године

Даље наводи и да су одобрене су квоте од стране Комисије за прву школску годину очекујући да ће следеће године бити веће са намјером чланова ове мреже да се иста шири укључујући заинтересоване институције из других држава. Ријеч је о институцијама из Аустрије, Мађарске, Чешке, Словачке, Румуније, Бугарске, али и других земаља.

Активности на Шумарском факултету Универзитета у Бањој Луци воде др Милан Матаруга, редовни  професор, и др Вања Даничић, др Бранислав Цвјетковић, виши асистенти.

Иначе, у припреми апликације као партнерске институције учествовали су: Шумарски факултет Универзитета у Сарајеву, Шумарски факултет Универзитета у Београду, Шумарски факултет Универзитета у Загребу, Шумарски факултет Универзитета у Скопљу, Институт за молекуларну генетику и генетички инжењеринг Универзитета у Београду, Институт за низијско шумарство и животну средину Универзитета у Новом Саду, Пољопривредни факултет Универзитета у Новом Саду и Биотехнички факултет Универзитета у Љубљани.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8781/111.jpg