Навигација
ViberX logo

Ректор Гајанин на Четвртом ректорском форуму у Подгорици

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањој Луци 23. и 24. априла 2019. године, учествовао је на Четвртом ректорском форум Југоисточне Европе и Западног Балкана одржаном на Универзитету Црне Горе.

Том приликом, у Подгорици су се окупили ректори и представници 30 универзитета из региона. Важно је нагласити и то да су на форуму учествовали ректори свих јавних универзитета из Босне и Херцеговине.

На овом форуму усвојен је Пословник о раду Ректорског форума универзитета Југоисточне Европе и Западног Балкана, а који су потписали Академски међуинституционални споразум о сарадњи.

Између осталог, овај пословник дефинише и заједничке циљеве који се тичу развоја високог образовања на регионалном нивоу, подручја науке и умјетности, истраживања и трансфера знања,  као и дефинисаног плана јачања академског интегритета.

На форуму су током дискусије на ове исте теме изнијети и заједнички закључци са претходног ректорског форума као и заједнички закључци о даљем дјеловању.

Било је ријечи и о Берлинском процесу, чији је циљ да се подржи мирна, стабилна и демократска будућност Западног Балкана и унаприједи регионална сарадња и евроинтеграције региона, у оквиру којег ће крајем маја 2019. године, у Лондону, бити организована пета конференција.

Проф. др Игор Папич, ректор Универзитета у Љубљани, као предсједавајући четвртог форума, поздравио је све ректоре, и позвао их на прославу 100 година постојања Универзитета и најавио да ће сљедећи ректорски форум бити у Љубљани 4. децембра ове године.

Проф. др Данило Николић, ректор Универзитета Црне Горе, каже да су до сада ректори региона констатовали да постоје бројне могућности за унапређење међународне сарадње и развојне перспективе региона, те да је сада дошло вријеме да са конкретних предлога пређу на још  конкретнија дјела.

''Сада је много важније да заједничке идеје пренесемо у наше амфитетатре, лабораторије, инкубаторе, да мобилишемо мултидисциплинарне и мултиистраживачке тимове, да радимо на отвореном приступу знања и информацијама, односно креирању заједничких научних база и истраживачке инфраструктуре'', казао је Николић.

Рекотори засадили маслине

Одмах послије одржавања форума, 25. априла Универзитет Црне Горе обиљежио је 45 година рада.

Тим поводом, уочи прославе 45 година Универзитета Црне Горе, ректори и представници свих 30 универзитета региона су у знак добре будуће сарадње са Универзитетом засадили по маслину у универзитетском кампусу.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8841/rektorski_forum_glavna_slika.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8841/rektori_univerziteta_u_bosni_i_hercegovini.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8841/rektorski_forum2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8841/rektorski_forum1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8841/rekotirski_forum.jpg