Навигација
ViberX logo

Велико интересовање за предавање проф. Ивана Јевђовића

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Предавање ''Кинеско-српске констелације'' професора Ивана Јевђовића, одржано 12. фебруара 2019. године у бањалучкој Гимназији, окупило је велики број ученика и професора ове средње школе.

Јевђовић је током предавања у бањалучкој Гимназији, говорио о сличносима двије култура, када је ријеч о традицији и епским дјелима у којима се уз епске јунаке који се боре против зла често појављују и натприродна бића која им помажу у тој борби. 

Инспирисан причом о кинеској ратници Хуа Мулан, посебно је указао на значај и улогу змаја као натприродног бића који је у традицији и књижевности  и једног и другог народа сматран њиховим заштитником.

''Драго ми је што сам имао прилику да се на иницијативу Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци бавим овом темом на један нов начин, повезујући улогу змаја у нашој традицији са њиховом улогом у кинеској'', изјавио је Јевђовић, и додао да је истражујући материјал за ово предавање уочио неке ствари којих раније није био свјестан те да је сада заинтересованији за учење кинеске културе. 

Професор Иван Јевђовић сматра да је, поред важности да народи његују своју традицију и везу са својим прецима, такође веома важно да теже ка томе да константно истражују и повезују се са другим народима и културама.

Љиљана Стевић, директор Конфуцијевог института Универзитета у Бањој Луци, казала је да је ово предавање једно у низу догађаја које је Конфуцијев институт организовао у мјесецу фебруар поводом обиљежавања кинеске Нове године, пружајући тако прилику својим суграђанима да се упознају са разним аспектима кинеске културе и сазнају више о обичајима и традицји НР Кине.  

Предавање је организовао Конфувијев инстутут Универзитета у Бањој Луци у сарадњи са бањалучком Гимназијом.

Иначе, више од 500 Конфуцијевих института у више од 140 земаља током овог мјесеца организују јавне догађаје овим поводом на којима се култура и традиција НР Кине дијеле са грађанима локалних заједница.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8454/ivan_jevdjovic.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8454/ivan-jevdjovic1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8454/ivan-jevdjovic2.jpg