Навигација
ViberX logo

Предавање проф. Драгане Митровић: Искористимо могућности сарадње са Кином

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Проф. др Драгана Митровић, 26.2.2019. године на Факултету безбједносних наука Универзита у Бањој Луци, одржала је предавање "Од 'социјалистичке модернизације' до 'Кинеског сна' - 40 година политике реформе и отварања НР Кине".

Прије почетка предавања, она је поручила да постоје велике могућности за сарадњу са Кином,  а које требамо искористити.

''Велика ми је радост што данас овде имам прилику да студентима говорим о великом и значајном феномену модерног света, а то је узрастање Кине, после 40 година спровођења политике реформе. Кина је постала друга економија света, прва трговинска сила, земља која је веома присутна на нашем региону и земља која је веома значајна и за наше државе и стога треба да је боље познајемо да је разумемо и знамо како да из сарадње са њом  извучемо оно што Кинези називају обостраном коришћу'', казала је проф. Митровић и исказала наду да ће ово предавање помоћи студентима да се одлуче за даље изучавање Кине. 

''Кинеско тржиште је веома посебно, за оне који га не познају довољно добро, оно је веома затворено и састоји се из низа малих тржишта па чак ни кинеске провинције међусобно слабо тргују. Посебно малим фирмама из малих земаља као што су наше је тешко да се снађу на том тржишту, али није немогуће. 

Уз упорност, посвећеност и боље разумевање како функционише трговина на том простору и уз помоћ на политичком нивоу'', каже Митровић, која је иначе редовна професорка на Факултету политичких наука Универзитета у Београду и  директорка Института за Азијске студије.

''Раније су постојали техничко-комерцијални бирои између свих социјалистичких земаља, ми смо их укинули са идејом да је то превазиђено, међутим у сарадњи са Кином таква врста државне подршке помаже, а помаже и оснивање представништва фирми која би била стално присутна на кинеском тржишту која би помогла појединачним фирмама, борила се за пласман њихових роба'', објаснила је професрока. 

Како је навела сада је актуелно повећање броја кинеских туриста у нашем региону и то је нешто на  чему треба радити. 

Она каже и да су Кинези заинтересовани и за сарадњу у области високог образовања. Објашњава да сада преко Конфуцијевог института кинески студенти могу да долазе и студирају код нас.

Иначе, ово предавње су организовали Конфуцијев институт и Факултет безбједносних наука Универзитета у БањојЛуци. 

Доц. др Предраг Ћеранић,  декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци, каже да је ова организациона јединица опрдијељена да варата факултета буду широм отворена за домаће и међународне стручњаке из различитих области, а све у циљу како би студентима омогућили да чују друге и да имају више информација да би изградили ставове о свим важним безбједносним и политичким питањима у свијету. 

''О Кини не знамо довољно, иако Конфуцијев институт откако је основан чини велике напоре и постигао је запажене резултате. Предавање проф. Митровић један је од резултата наше сарадње са Конфуцијевим институтом и имамо у плану још неке активности које ће, надам се бити на обострану радост'', каже декан Ћеранић.

Он наглашава и да овај факултет 6. марта обиљежава годишњицу рада, те да том приликом у Бањој Луци, очекују госте са Факултета безбједности из Москве са којим сарађују. 

Најавио је и друге активности које реализију заједно са Конфуцјевим институтом Универзитета у Бањој Луци. 

Предавању је присуствовао и проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањој Луци, др Радмила Пејић, помоћник министра за високо образовање и други.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8511/IMG_2899.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8511/IMG_2877.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8511/IMG_2903.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8511/large_IMG_2898.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8511/IMG_2906.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8511/IMG_2888.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8511/IMG_2885.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8511/a.jpg