Навигација
ViberX logo

Министар просвјете и културе посјетила Академију умјетности

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Мр Наталија Тривић, министар просвјете и културе Републике Српске, 26.2.2019. године, посјетила  је Академију умјетности Универзитета у Бањој Луци, гдје је са руковоством Академије разговарала о будућим активностима.

Тривићева је током посјете Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, рекла да ресорно министарство ради на легислативи о спровођењу Закона у култури и да је у припреми израда правилника о увођењу регистра самосталних умјетника и самосталних стручњака у култури.

"Регистар самосталних умјетника и самосталних стручњака у култури довешће до тога да знамо који су то самостални умјетници, односно самостални стручни радници у култури, односно са каквим капацитетима располажемо у Републици Српској", рекла је Тривићева новинарима након састанка и посјете Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци. 

Она је истакла да је регистар јако важан како би Министарство просвјете и културе, односно Република Српска знали којим капацитетима умјетника и стручњака у култури располаже, како би се даље креирали сви програми и стратегије развоја културе на нивоу Републике Српске. 

Како је навела, према евиденцијама којима располаже Министарство просвјете и културе, Академија умјетности и друге високошколске установе у Републици Српској изњедриле су око 2000 стручњака.

"Желимо да знамо ко су они, желимо да дефинишемо њихов статус, укључимо их у различите програме и да им дамо одређену позицију гдје ће се и они моћи профилисати као самостални умјетници, а самим тим ћемо утицати на развој културе Републике Српске", рекла је Тривићева и навела да након  правилника и увођењу регистра самосталних умјетника и самосталних стручњака у култури слиједи израда закона о слободним умјетницима који ће се наћи пред посланицима парламента Републике Српске у трећем или четвртом кварталу године. 

"На тај начин створићемо све услове за спровођење Закона о култури, донесеног прошле године, с циљем развоја културе у Српској", истакла је Тривићева. 

Проф. др Санда Додик, декан Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци,  рекла је да Академија ове године прославља 20 година постојања и рада, истичући да је Академија изњедрила велики број професионалаца и поставила темеље професионалног умјетничког живота у Републици Српској. 

Додикова је нагласила да је врло важно поставити темеље и дати даље смјернице и упутити на могућности озбиљније сарадње и озбиљнијих пројеката свршених студената са Министарством просвјете и културе, али и на нивоу читаве Републике Српске. 

Према њеним ријечима, Академија умјетности тренутно има око 400 студената, а осим што се бави наставним процесом који је у фокусу, Академија ради и низ пројеката који се односе на музичку, ликовну и драмску умјетност. 

"На неки начин покушавамо да дамо један ниво, дигнитет и професионализам свему ономе што се дешава у граду, да на неки начин вучемо линију професионализма и да, заправо, дамо све оно што је најквалитетније, а што смо изњедрили кроз наш наставни процес", закључила је Додик.

Састанку су присуствовали и: Тања Ђаковић, помоћник министра за културу, мр Марио Ћулум, продекан за наставу, мр Младен Миљановић, продекан за умјетност и међународну сарадњу и мр Драшко Гајић, руководилац СП Драмских умјетности.

(АГЕНЦИЈЕ/УНИБЛ)

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8513/IMG_2870.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8513/IMG_2871.jpg