Навигација
ViberX logo

44 године Правног факултета Универзитета у Бањој Луци

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Правни факултет Универзитета у Бањој Луци, 06. фебруара 2019. године обиљежио је 44 године рада и развоја.

У препуном амфитеатру овог факултета, промовисани су дипломирани правници, магистри и мастери.

Проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета каже да је Правни факултет значајна чланица Универзитета и препознатљива је по изврсним кадровским потенцијалима,ријешеним просторним капацитетима и наравно одличним студентима. 

''Руководство Факултета успјешно сарађује са Универзитетом и свим организационим јединицама, са локалном и извршном власти у РС, али и са другим Правним факултетима у региону и свијету'', казао је.  

Ректор између осталог каже да је важно нагласти да је усвојен елаборат о покретању трећег циклуса студија – докторске студије Права, што ће омогућити нашим студентима усавршавања на сва три циклуса студија. 

''Искрено очекујемо лиценцирање трећег циклуса студија и упис првих доктораната у академској 2019/20 години'', каже ректор.

По ријечима ректора,  током свог успјешног рада овај факултет је значајно придонио даљем ширењу правних знања, оспособљавајући генерације судија и адвоката и правних експерата. 

Посебне честитике, упутио је честитке студентима који су промовисани.

''Ваша едукација свакако није на овај начин завршена. Континуирано стицање знања је неопходно, како би били у корак са свијетом, а у томе ћете имати подршку ваших професора, односно Универзитета у Бањој Луци'', казао је проф. др Радослав Гајанин.

Правни факултет  важна образовна установа

Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске, рекла је да је Правни факултет  важна образовна установа која производњом квалитетног и перспективног кадра показује да је могуће опстати у тешким временима.

“Правничко занимање је тражен кадар. С тим занимањем имате мјесто у свему, било да је ријеч о институцијама или о привредним субјектима”, рекла је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике је нагласила да ће Влада и институције и у наредном периоду јачати образовни систем с циљем модернизовања наставног процеса, да би се ишло у корак са потребама тржишта рада и глобалним изазовима.

“Циљ је стварање бољих услова за студирање. У претходном периоду смо у високо образовање уложили 110 милиона КМ, а 45 милиона КМ у Универзитет у Бањој Луци.  То је подразумијевало изградњу нових факултета, адаптацију, санацију и реконструкцију постојећих објеката, изградњу нових студентских домова и слично. То је велика финансијска активност и то ће бити настављено”, поручила је предсједница Цвијановић.

Предсједница Републике Српске је истакла да је 21. вијек вијек знања, чега нема без јаког образовања.

Предсједница Цвијановић је честитала студентима који су промовисани на овој свечаности, као и њиховим породицама.
Проф. др Жељко Мирјанић, декан Правног факултета,  рекао је да правни факултет у свакој земљи има значајну функцију на плану образовања кадра и помоћи привреди посредством израде закона и осталих аката. 

"Институције РС могу рачунати на овај факултет у мјери у којој то буде требало. Овај факултет има будућност и циљ је да се правни факултети у Српској ставе на располагање институцијама, јер могу својим знањем помоћи развој Републике", поручио је  декан Мирјанић.

Он је додао да је на данашњој свечаности Правног факултета промовисано 130 магистара правних наука, мастера права и дипломираних правника, те да у овој установи студира укупно 2.000 студената.

Мирјанић је најавио да ће ова установа од октобра ове године уписивати докторске студије, те да је на састанку са делегацијом Правног факултета у Београду договорено унапређење сарадње.

Скупу су се обратили и академик проф. др Рајко Кузмановић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске, Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске, и проф. др Зоран Мирковић, декан Правног факултета Универзитета у Београду.

Студент генерације Правног факултета Милица Ристић рекла је да јој је част што је са просјеком 9,62 завршила тај факултет, те је изразила наду да ће, заједно са колегама, наставити свој пут и усавршавање у РС.

Највише признање проф. Мојовићу

Као што је и уобичајено и ове године је декан, проф. др Жељко Мирјанић уручио већи број признања Правног факултета за изузетан допринос у раду, развоју и афирмацији Правног факултета. Тако је највише признање, Повељу Правног факултета уручио проф. др Николи Мојовићу.

За најбоље студенте генерације проглашени су Милица Ристић којој је декан уручио златну плакету Правног факултета. Сребрна плакета припала је Ивани Божић и бронзана плакета Милици Чубриловић.

На овој свечаности били су присутни и проф. др проф. др Горан Латиновић, проректор за научно-истраживачки рад и развој УНИБЛ, проф. др Лука Кецман, проректор за људске и материјалне ресурсе, проф. др Биљана Антуновић, проректор за међународну и међууниверзитетску сарадњу, проф. др Страин Посављак, проректор за наставу и студентска питања.

Свечаности на Правном факултету присуствовали су и Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС и Антон Касиповић, министар правде. Присуствовали су и гости са Правног факултета у Београду и Академије наука и умјетности, као и бројне званице из научног и  политичког живота Републике Српске и Бања Луке. 

Правни факултет основан је 1975. године. Претходно су се правне науке у Бањој Луци изучавале на деташману Правног факултета Универзитета у Сарајеву.

У јесен 1973. године основано је одјељење Правног факултета Универзитета у Сарајеву са сједиштем у Бањој Луци, а школске 1975/76. године почиње настава за редовне и ванредне студенте на Правном факултету.
 

Слике

 • /uploads/attachment/vest/8441/FB_IMG_1549464251707.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2534.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2539.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2552.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2553.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2556.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2559.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2560.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2574.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2587.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2594.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2603.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2572.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2611.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2627.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8441/IMG_2647.jpg