Навигација
Viber

Знање са факултета преточио у праксу

Универзитет у Бањој ЛуциПриче за примјер

Да студенти стечено теоријско знање могу примијенити у пракси, најбоље показује и примјер са Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци. Наиме, апсолвент на овом факултету Рајко Kецман, је теоријска знања стечена у оквиру предмета Предузетништво у шумарству, под менторством доц. др Драгана Чомића, реализовао на конкретној пословној активности.  

Успјешно израђеним бизнис планом освојио је прву награду у оквиру позива Републичке агенције за мала и средња предузећа РС за 2017. годину, а затим и награду од 3.300 евра као стипендију за менторство у организацији Европске комисије и Академије за предузетнике, a све у оквиру програма Erasmus for Young Enterprenuership. 

Активан рад, одлучност и предузетнички дух резултовали су освајањем награде Фондације ''Мозаик'' у износу од 15.000 KМ, чиме је створена основа за покретање сопственог бизниса. Ситуација да у Босни и Херцеговини нису идентификована предузећа која се активно баве пројектовањем, извођењем и одржавањем зелених кровова (кровне баште) и зелених зидова (вертикалне баште), искориштена је за оснивање предузећа „Урбани кровови и зеленило” д.o.o, чиме је Kецман добио прилику да и у пракси реализује своје пословне идеје.

Наградама и признанињима за Рајка Кецмана, ту није крај.  Најновија награда за ову пословну идеју у износу од 6000 KМ, освојена је за друштвени утицај на ЕФСЕ турниру у предузетништву, одржаном у сарајевској Вијећници у новембру ове године, а гђе су се 22 учесника са бизнис идејама такмичили за вриједне награде.  

Потенцијал за јачање и развој ове врсте пословне дјелатности препознати су и од стране њемачке компаније  „ZinCo” GmbH из Ниртингена у Њемачкој (која је свјетски лидер и пионир у области пројектовања зелених кровних система), са којом је потписан уговор о партнерству. Уговором „Урбани кровови и зеленило” постају овлаштени дистрибутер „ZinCo” – ових материјала, као и овлаштени извођач радова на територији Босне и Херцеговине. Поред тога, треба истаћи и партнерство са израелском фирмом „Vertical Field” (која је свјетски лидер у области пројектовања, извођења и одржавања зелених зидова - вертикалне баште), али и са србијанским предузећем „Gras Garden” д.o.o. Београд за дистрибуцију ексклузивног садног материјала и кориштење паметних система за наводњавање -  „GreenIQ” систем. 

Спремност на сарадњу, потенцијале и правце даље сарадње, партнери су истакли и на презентацији, коју су представници предузећа „Урбани кровови и зеленило'' д.о.о. организовали за све заинтересоване стране, од потенцијалних пословних партнера, представника академске заједнице, као и представника републичке и локалних администрација.

Подршка не изостаје и од стране Шумарског факултета, гђе је омогућено да добра искуства и праксе студент Kецман директно преноси својим колегама у оквиру предмета Предузетништво у шумарству. На тај начин желе показати да је самозапошљавање покретањем сопственог бизниса могуће, ида и остали студенти треба да проактивно ђелују и и узму учешће у сличним активностима, али да буду свјесни чињенице да поред јаке жеље и мотива,морају бити спремни на одрицања и упоран рад.

Сигурно је да у времену када суциркуларна и биоекономија стратешко опређељење свих развијених земља, велики потенцијали леже у увезивању шумарства и економије, али их је потребно препознатии искористити.

Свакако да овако позитивне примјере студентског активизма треба промовисати у најбољем свјетлу, а своју свестраност и захвалност наставницима Шумарског факултета, студент Kецман је показао и приликом гостовања на телевизији  KД ТВ (https://www.youtube.com/watch?v=sWF8jaue-mE&feature=youtu.be ). 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8270/RAJKO_KECMAN___9_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8270/RAJKO_KECMAN___10_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8270/RAJKO_KECMAN___11_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8270/RAJKO_KECMAN___12_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8270/RAJKO_KECMAN___8_.jpg