Навигација
ViberX logo

Радионица на Машинском факултету: Упознати са концептом еколошке одговорности

Опште

Радионица "Образовање еколошки одговорног грађанина", одржана 06. децембра 2018. године на Машинском факултету Универзитета у Бањој Луци, окупила је 35 учесника који су том приликом упознати са концептом еколошке одговорности према природи и друштвеним појавама.

Проф. др Горан Латиновић, проректор за научно-истраживачки рад и развој Универзитета у Бањој Луци, каже да је радионица одржана у оквиру пројекта COST пројектау којем учествује 80 универзитета из 37 држава.

"Ово је тек четврта радионица у оквиру тог пројекта, те сама чињеница да се од 37 земаља одржава у Републици Српској, довољно говори о значају радионице", рекао је проректор Латиновић и посебно похвалио труд и залагање др Мирјане Жабић, вандредног професора Пољопривредног факултета Универзитета у Бањој Луци.

Др Петар Гверо, редовни професор Машинског факултета Униветзитета у Бањој Луци, наводи да је циљ радионице унапређење иновативних аспеката у образовању.

"Радионица окупља људе различитих профила, а проблематика је таква да захтијева холистички приступ, те да се сагледа са свих страна како бисмо покушали пробудити свијест код људи да је то неопходност која нас чека уколико желимо да ухватимо корак са ЕУ", рекао је Гверо и истакао да је тема радионице проблематика која се тиче цијелог друштва, те да је за постизање адекватних рјешења и резултата потребно од вртићког узраста кренути са учењем дјеце о овој теми.

"Екологија је формално заступљена у образовању, али је упитно да ли је приступ проучавању ове области адекватан", рекао је Гверо.

Др Синиша Шкондрић, доцент на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањој Луци, сматра да је радионица важна за развој образовања у области екологије, због повећања свијести о поштовању принципа који важе у сваком организованом еко-систему.

"Ти еко-системи настали су у току еволуције, имају своју функцију и ми морамо да их разумијемо и не нарушавамо - да их одрживо користимо", истакао је Шкондрић и  истакао да је у образовном систему потребно додатно нагласити значај еколошке одговорности.

Доцент Шкондрић, наводи и то да младе треба подстаћи да критички размишљају и нуде рјешења када је ријеч о проблемима у овој области.

Организатор ове радионице је Универзитет у Бањој Луци, а одржана је у склопу COST пројекта ''European Network for Environmental Citizenship CA16229''.

Учешће на радионици, узели су представници локалне управе, образовних институција, невладиног сектора и други.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8279/IMG_2193.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8279/IMG_2192.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8279/IMG_2196.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8279/IMG_2201.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8279/IMG_2202.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8279/IMG_2219.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8279/IMG_2209.jpg