Навигација
ViberX logo

Отворена изложба "Архитектура: 22 године"

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Прва годишња изложба графичких радова "Архитектура: 22 године", отворена је у бањалучком Дому омладине, 11. децембра 2018. године. 

Ово је изложба студената архитеткуре на Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањој Луци, а отворена јеу склопу обиљежавања 22 године рада и развоја факултета и састоји се из двије секције. 

Прва изложбена секција обухвата радове студената треће и четврте године првог циклуса студија студисјког програма ахритектура. Специфичност ове изложбене секције се огледа у њеној поставци коју, иако обухвата различите теме, повезију студентски радови настали у склопу шест интерних студентских конкурса и реализовани кроз наставни процес као сарадња Факултета са локалним заједницама и привредним субјектима. У циљу унапређења постојећих и изградње нових амбијенталних вриједности градова Републике Српске, створени су нови визуелни репери и представљене су различите визије развоја општине Језеро, каменог села Увјећа у близини Требиња, туристичко-рекреативног центра Балкана у Мркоњић Граду, као и различити приступи у пројектовању винарија интерполираних у постојећи виноград у Барловцима у околини Бања Луке и студентски радови израђени за међународни Велукс конкурс који показују да је природно освјетљење могуће користити као алат за редефинисање простора.

Друга изложбена секција Архитектура, град и пејзаж представља селекцију графичких радова студената прве генерације новог студијског програма другог циклуса Архитектура и урбанизам. Студијски програм је развијен у оквиру реализације међународног пројекта „Креирање мреже лабораторија знања за одрживу и отпорну животну средину“. Студентски радови приказују резултате наставног процеса, студије и урбанистичко-архитектонске пројекте настале примјеном различитих метода истраживања и приступа просторној трансформацији промовишући концепте урбане одрживости и отпорности.

Изложба указује на пут будућег развоја наставног процеса, виђен као повезивање теорије и праксе, те практичне вјежбе које уобзирују истраживања актуелних проблема градова Републике Српске повезујући академску заједницу са локалним заједницама и привредним субјектима кроз међусобну сарадњу. Жеља им је да помогну друштву у којем живимо, и укажу на могућности развоја градова и локалних заједница Републике Српске и створие нове амбијенте и архитектонске цјелине које теже унапређењу квалитета живота и срећнијих и задовољнијих заједница.

Ова изложба тежи да покаже зрелост једног факултета и његових студената, инспирише средњошколце – будуће студенте факултета и мотивише постојеће студенте да буду још бољи те да континуирано унапређују своја знања и вјештине.

Изложба "Архитектура: 22 године'' је отворена до 18. децембра 2018 године.

Предавања

У оквиру изложбе "Архитектура: 22 године" одржана су и два предавања.

Прво предавање одржао је проф. др Ненад Липовац са Свеучилишта у Загребу,  на тему  "Важност значења појмова у стручном и законодавном окружењу". 

Друго предавање одржао је проф. др Иван Рашковић са Универзитета у Београду, на тему "Метаболизам града". 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8317/%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8317/large_Arhitektura_22_godine__2_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8317/large_Arhitektura_22_godine__3_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8317/large_Arhitektura_22_godine__5_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8317/large_Arhitektura_22_godine__6_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8317/large_Arhitektura_22_godine__7_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8317/large_Arhitektura_22_godine__8_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8317/large_Arhitektura_22_godine__9_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8317/large_Arhitektura_22_godine__10_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8317/large_Arhitektura_22_godine__11_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8317/large_Arhitektura_22_godine__13_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8317/large_Arhitektura_22_godine__15_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8317/large_Arhitektura_22_godine__16_.jpg