Навигација
ViberX logo

Манифестација ''Скок преко коже'': Студенти примљени у рударску професију

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Манифестација "Скок преко коже" одржана 14. децембра 2018. године у организацији Рударског факултета Универзитета у Бањој Луци са сједиштем у Приједору, представља симболичну церемонију пријема студената прве и друге године у рударску професију.

Проф. др Владимир Малбашић, декан Рударског факултета, истакао је да се манифестација одржава осми пут и да се на овај начин млади студенти рударства симболично уводе у часни рударски сталеж.

"Млади су преузели ту активност и мало је модификовали и осавременили, а заједно са нашим студентима на данашњој церемонији су присутни и студенти из Вараждина, Љубљане, Загреба, Београда, Бора, Митровице, Штипа, а ту је и један студент из Бугарске", рекао је Малбашић на манифестацији која је ове године одржана у Позоришту у Приједору.

Манифестација `Скок преко коже` одвија се још од седмог вијека. Рудари су некад прескакали преко окна, а ми данас то радимо симболично, преко коже.

Први дио церемоније, која је заштитни знак Рударског факултета је потрага за бруц-мајором . У потрази за њим, 7. децембра стигли су чак до Бања Луке, тражили су га код ресорног министра у Влади РС Петра Ђокића. Пошто бруц мајораније било у ресорном министарству, упутили су се према Ректорату Универзитета, али им је проф. др Горан Латиновић, проректор за научно-истраживачки рад и развој, рекао да је бруц-мајор ипак у Приједору.

И коначно, у Приједору су га и пронашли, а ту титулу ове године носи Небојша Николић, дипломирани инжењер рударства.

"Бруц-мајор крије се од бруцоша, јер не жели да му `покваре углед`, а када га пронађу, након великог убјеђивања, пристаје да их одведе до мјеста гдје ће `скоком преко коже`, која симболизује рударско окно, потврдити свој позив", рекао је Николић.

Он је додао да му је била част да баш он, као старији колега уведе студенте прве и друге године у ову часну професију.

Међу двадесетак студената који су на овој церемонији и званично ушли у свијет рударства је и Мирјана Комосар са прве године геолошког инжењерства на Рударском факултету.

"Мени је велика част што сам учествовала у овој акцији и дивно је што сам постала рудар, јер то није лако и не може бити свако", рекла је Комосар.

"Скок преко коже" одвија се у Приједору од 2004. године, ријеч је о манифестацији која се дешава сваке двије године.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8333/large_bruc-major-04.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8333/large_bruc-major-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8333/large_bruc-major-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8333/large_bruc-major-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8333/large_bruc-major-06.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8333/large_bruc-major-07.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8333/large_bruc-major-08.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8333/large_bruc-major-09.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8333/large_bruc-major-05.jpg