Навигација
ViberX logo

Универзитет у Бањој Луци прославио 43 године рада

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Свечаном академијом одржаном 7. новембра 2018. године у Народном позоришту Републике Српске, Универзитет у Бањој Луци обиљежио је 43 године успјешног рада и развоја.

Обраћајући се гостима проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањој Луци, казао је да Универзитет данас представља водећу високошколску образовну институцију у Републици Српској, са најдужом традицијом у образовању академског кадра на овим просторима.

''За 43 године постојања Универзитета образовали смо стручњаке из готово свих области. Академски грађани који су завршили Универзитет у Бањој Луци успјешни су у свом раду на различитим позицијама у Републици Српској и у иностранству'', казао је ректор и нагласио да се на Универзитету у протеклих годину дана радило много и да је остварен видан напредак у скоро свим областима. 

''Напредак је остварен захваљујући тимском раду руководства Универзитета, Сената, Управног одбора и руководства факултета, свих запослених и студената'', казао је ректор Гајанин и нагласио да се улажу велики напори у побољшање студентског стандарда и услова студирања. 

Како каже ректор Гајанин, ангажманом руководства Универзитета и чланица, Владе Републике Српске, предсједника Републике Српске и студентских организација, на Универзитет су примљени у радни однос на мјесто асистената наши најбољи студенти, добитници златне значке. 

Број радова наших наставника и сарадника, по ријечима ректора континуирано расте у међународним базама података. 

''На приједлог руководства Универзитета најбољим истраживачима додијељене су новчане награде за остварене резултате објављене у међународно референтним часописима. Универзитет је ове године додијелио 33 новчане награде за наше наставнике и сараднике. Једини критеријум који је утицао на износ новчане награде је квалитет рада, односно висина фактора утицаја часописа'', казао је ректор и честитао свим добитницима награда, и пожелио им даљи успјех у раду и истраживању.

''Такође, желим да поручим свим члановима академске заједнице да ће Универзитет и у будућности подржавати изврсност у науци, те за те намјене издвајати већа средства. Свакако, очекујемо и већи број добитника награда на наредној годишњици Универзитета'', говори Гајанин.

''Још једном наглашавам, да успјех Универзитета и свих чланица зависи прије свега од нас самих. Зависи од међусобног повјерења, уважавања, разумијевања, академског понашања свих запослених. Без наведеног нема напретка'', поручио је између осталог ректор Универзитета проф. Гајанин. 

Уваженим званицама се обратио и Милорад Додик, предсједник РС и новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ.

Предсједник Републике Српске рекао је да је Универзитет у Бањој Луци, који обиљежава 43 године рада, оставио неизбрисив печат у развоју Српске и поручио да је потребно уложити још доста напора и материјалних средстава да капацитети универзитета буду ојачани и сврстани у ред референтних установа у региону и свијету.

“Многи студенти овог универзитета данас су на важним мјестима, руководе друштвом и доносе важне одлуке, а тако ће бити и у будућности. Многи од њих отишли су на престижна мјеста диљем свијета, што говори да овдје имамо талената, али и систем образовања који може да припреми младе студенте”, рекао је предсједник Додик.

Предсједник Српске оцијенио је да је веома важна чињеница да Бања Лука толико година има свој универзитет.

“Наша јавна политика јесте да подржимо јавне универзитете у Бањој Луци и Источном Сарајеву. Сматрамо да морамо уложити још доста напора и материјалних средстава да ојачамо капацитете универзитета и да га сврстамо у ред референтних универзитета у региону и свијету”, истакао је предсједник Додик.

“Овдје сам да им честитам Дан Универзитета и пожелим успјех свим професорима и свим студентима на добробит града, народа и Републике Српске у цијелости”, рекао је предсједник Додик.

Званицама се обратио и Ален Шеранић, министар науке и технологије и в.д. министра просвјете и културе у Влади Републике Српске, по овлашћењу предсједнице Владе. За говорницу са лијепим ријечима изашли су и проф. др Драган Антић, ректор Универзитета у Нишу, као и проф. др Зоран Томић, ректор Свеучилишта у Мостару и предсједавајући Ректорске конференције Босне и Херцеговине.

Повље и награде

Универзитет је наградио оне који су својим залагањем несебично допринијели развоју наше високошолске установе.

Тим поводом, ректор Гајанин је уручио Повеље Универзитета: др Зденки Бабић, професору Електротехничког факултета, мр Секи Кузмановић, директору Електоркрајине, др Милану Скробићу, пензионисаном професору Медицинског фаултета, др Ненаду Новаковићу и Градској развојној агенцији Бања Лука.

Такође, Универзитет је наградио и студенте генерације.

Проф. др Страин Посављак, проректор за наставу и студентска питања УНИБЛ, учучио је златне значке са ликом Николе Тесле, за 17 студената Универзитета.

Свечаној академији присуствовали су бројни професори и студенти Универзитета, ректори и проректори пријатељских универзитета, као и представници јавног и политичког живота РС.

Слике

 • /uploads/attachment/vest/8186/IMG_1625.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8186/_OCP4172.JPG
 • /uploads/attachment/vest/8186/_OCP4186.JPG
 • /uploads/attachment/vest/8186/_OCP4197.JPG
 • /uploads/attachment/vest/8186/_OCP4200.JPG
 • /uploads/attachment/vest/8186/_OCP4212.JPG
 • /uploads/attachment/vest/8186/_OCP4232.JPG
 • /uploads/attachment/vest/8186/IMG_1492.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8186/IMG_1526.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8186/IMG_1557.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8186/IMG_1576.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8186/IMG_1579.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8186/IMG_1582.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8186/IMG_1584.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8186/IMG_1587.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8186/IMG_1599.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8186/IMG_1603.jpg
 • /uploads/attachment/vest/8186/IMG_1622.jpg