Навигација
ViberX logo

Потписана Декларација универзитета југоисточне Европе и западног Балкана

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Други ректорски форум југоисточне Еуропе и западнога Балкана, на којем је потписана Декларација универзитета југоисточне Европе и западног Балкана, одржан је 3. новембра 2018. године у аули Свеучилишта у Загребу.

Ректорски форум је одржан одмах послије свечаности у Хрватаком народном казалишту, а којом је обиљежен почетак 350. академске године загребачког свеучилишта.

Другом ректорском форуму југоисточне Европе и западног Балкана су присуствовали највиши представници универзитета из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе и Македоније и других. Форуму је испред УНИБЛ, присуствовао проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањој Луци.

Овом декларацијом се жели унаприједити сарадња и заједничко дјеловање универзитета у подручју науке, високога образовања, истраживања и трансфера знања.

У складу са закључцима Првога ректорског форума западног Балкана, који се одржавао на Универзитету у Новом Саду 24. и 25. сепрембра 2018., потписници Декларације на састанку одржаном у Загребу покренули су оснивање Заједнице универзитета југоисточне Еуропе и западнога Балкана.

Како се наводи, Заједница ће стварати услове за заједничко јачање капацитета у подручју науке, високога образовања и трансфера знања, активно заговарати заједничке интересе у подручју дјеловања у институцијама Европске уније, развијаће мобилност наставника, сарадника, научника, истраживача и студената те се активно залагати да државе југоисточне Еуропе и западнога Балкана издвајају више средстава за финансирање науке, који не би смјели бити мањи од један одсто бруто националног дохотка. 

Полазећи од чињенице да се велик број високообразованих људи исељава из ових подручја у развијеније европске земље те да постоји заједнички интерес како би се тај тренд зауставио или смањио, Заједница ће се како је закључено залагати да Европска унија намјенски издваја више средстава за развој науке и високога образовања на универзитетима која су у њеном саставу. 

Уз подршку начела отвореног приступа науци и истраживачкој инфраструктури, Заједница универзитета југоисточне Европе и западнога Балкана подржаваће започете и планиране активности у оквиру Берлинскога процеса, посебно оне који се односе на оснивање и рад Истраживачке фондације за југоисточну Еуропу и западни Балкан.

Закључак је ректора потписника Декларације како у Заједницу могу бити примљени и други универзитети, изван простора југоисточне Еуропе и западнога Балкана, при чему ће услови и начин доношења одлуке о њихову пријаму бити уређени одговарајућим актом.

Декларацију универзитета у име својих институција потписали су: проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањој Луци,  проф. др Игор Папич, ректор Универзитета у Љубљани, проф. др Здравко Качич, ректор Универзитета у Марибору, проф. др  Дамир Борас, ректор Свеучилишта у Загребу, проф. др Сњежана Пријић-Самаржија, ректорица Свеучилишта у Ријеци, проф. др Алфио Барбиери, ректор Свеучилишта Јурја Добриле у Пули, проф. др Марин Милковић, ректор Свеучилишта Сјевер у Копривници, проф. др Рифат Шкријељ, ректор Универзитета у Сарајеву, проф. др. Јасмина Ибрахимпашић, проректорица Универзитета у Бихаћу, проф. др Нермина Хаџиграхић, ректорица Универзитета у Тузли, проф. др Зоран Томић, ректор Свеучилишта у Мостару, проф. др Маја Казазић, проректорица Универзитета Џемал Биједић у Мостару, проф. др Дамир Кукић, ректор Универзитета у Зеници, проф. др Иванка Поповић, ректорица Универзитета у Београду, проф. др Сања Подунавац Кузмановић, проректорица Универзитета у Новом Саду, проф. др Раде Грбић, ректор Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици, проф. др Миладин Костић, ректор Државнога универзитета у Новом Пазару, проф. др Марјан Дема, ректор Университетета у Приштини, проф. др Данило Николић, ректор Универзитета Црне Горе, проф. Мyнyр Кони, ректор Университета Тирана, проф. др Никола Јанкуловски, ректор Универзитета „Свети Ћирило и Методије“ Скопље, проф. др Сасхо Коруновски, ректор Универзитета „Св. Климент Охридски“ – Битола, и проф. др. Вуллнет Амети, ректор Универзитета у Тетову.

Очекује се да се сљедећи, Трећи ректорски форум југоисточне Европе и западног Балкана, одржи у јануару или фебурару 2019. на Свеучилишту у Мостару.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8192/naslovna.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8192/forum1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8192/forum2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8192/forum3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8192/forum14.jpg