Навигација
ViberX logo

Одржан округли сто о опорезивању дуванских производа

Опште

Округли сто “Унапређење система опорезивања дуванских производа у Босни и Херцеговини - како креирати задовољавајућу политику за друштво?” одржан је 15. новембра 2018. године у хотелу ''Босна'' у Бањој Луци.

Резултате до којих је дошао истраживачки тим Универзитета у Бањој Луци представио је проф. др Саша Петковић, координатор истраживачких активности пројекта.

Петковић је присутнима сумирао резултате који се налазе у сажетку јавне политике, те објаснио које су то мјере које могу довести до оптималније политике за друштво у БиХ.

Након тога, Борислав Вукојевић, водитељ пројекта за БиХ, представио је укратко резултате квалитативног истраживања које је рађено методом фокус група у шест  градова широм БиХ.

Резултати економске анализе доступних података показују да се ефекат повећања акциза на дуванске производе може измјерити, те да свако повећање цијене цигарета доводи до одређеног смањења потрошње дуванских производа.

Квалитативно истраживање показује сличне резултате, јер већина испитаника тврди да их цијена не може условити да оставе цигарете, али да свакако могу помоћи у смањењу броја цигарета које користе.

Дискусија, у којој је учествовало 16 учесника је завршила резимирањем главних закључака.

Закључено је да утицај утицај раста акциза даје позитивне резултате, али  да треба инсистирати на синергијском ефекту других мјера. Такође, потребно је и више научних истраживања о утицају трошкова лијечења болести које су повезане са штетним ефектима.

Закључено је и да пораст цијене цигарета доводи до раста црног тржишта, али то је потребно анализирати као посебну тему.

Наводи се и да фоkус треба бити на младима који су потенцијални пушачи, те се политике требају првенствено равнати са том популацијом. Учесници су сагласни и да је Босна и Херцеговина специфична земља у којој се неке рутинске одлуке не могу лако доносити, па тако трпи и област контроле дувана.

О пројекту

Округли сто је организован у склопу пројекта ''Убрзавање напретка у опорезивању дувана и дуванских производа у землјама са ниским и средњим приходом“ (eng. “Accelerating Progress on Tobacco Taxes in Low-and Middle Income countries“).

Пројекат реализује Центар за предузетништво и трансфер технологија Универзитета у Бањој Луци, у сарадњи са Центром за пројект менаџмент и предузетништво Економског факултета Универзитета у Бањој Луци, уз финансијску подршку Блумберг фондације (САД) путем Универзитета Илиноис из Чикага као кровне организације и Института економских наука Београд као регионалног координатора на простору Западног Балкана.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/8221/DSCI0245.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8221/DSCI0242.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8221/DSCI0253.JPG