Навигација
Viber

Ректор разговарао са министром Комићем

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањој Луци, 24. априла 2018. године у просторијама Ректората, разговарао је са Јасмином Комићем, министром науке и технологије у РС, о наставку изузетно добре сарадње између двије институције.

Ректор Гајанин је захвалио ресорном министарству на подршци у реализацији одређених научно-истраживачких пројеката, као и радова, и те њиховој публикацији. 

''Подршка министрства је изражена и ове године кроз материјално – техничке могућности Министрства. Заједнички усклађујемо акте које доноси Универзитет у складу са одговарајућим актима ресорног министарства'', каже ректор.

Гајанин је напоменуо да је Универзитет донио Стратегију развоја Универзитета за период 2017-2025. године, усаглашену са Стратегијом научног, истраживачког и технолошког развоја Републике Српске, коју је усвојило ресорно министарство. 

"Готово кроз све стратешке циљеве Универзитета у Бањалуци провлачи се научно - истраживачки рад, технолошки развој, као и трансфер знања, односно трансфер технологија и апсолутна сарадња са привредом", истакао ректор. 

Министар Комић такође је похвалио сардњу свог ресора и Универзитета.

Министар Комић, такође каже да на плану постизања квалитета научно-истраживачког рада може много да се уради. 

''Научна продуктивност није на задовољавајућем нивоу и тражимо начине да се она стално повећава. Министарство науке и технологије то ради својим програмским активностима у различитим сегментима, од подршке научно-истраживаким пројектима, публикацијама али и стварањем оквира за унапређење начног рада. Мислимо да ту има много простора, нарочито кад је ријеч о сарадњи са веома респектабилном институцијом какав је Универзитет у Бањој Луци'', рекао је министар Комић.

Он је напоменуо да се квалитет изврсности може подићи на виши ниво на више начина, а један од приоритета о којима треба водити рачуна је свакако и комерцијализација знања.

''Настојаћемо да створимо све могућности које треба да обезбиједе да Универзитет заиста има прије свега ону улогу која му је намијењена а то су образовна и научноистраживачка јер се научно-истраживаки рад одржава на све сегменте друштва'', рекао је Комић и подјсетио да је прошле године усвојена Стратегија научног и технолошког развоја Републике Српске „Знање за будућност", у којој свакако важну улогу има Универзитет у Бањој Луци.

Састанку су присуствовали и: проф. др Лука Кецман, проректор за људске и материјалне ресурсе, проф. др Биљана Антуновић, проректорица за међународну сарадњу и проф. др Страин Посављак, проректор за наставу и студентска питања.

У делегацији Министраства били су и помоћници министра Биљана Војводић и Синиша Марчић.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7602/IMG_0467.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7602/IMG_0461.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7602/IMG_0464.jpg