Навигација
ViberX logo

Сања Радетић Ловрић својим радом доноси “Правду за свако дијете”

Универзитет у Бањој ЛуциПриче за примјер

Сања Радетић Ловрић, ванредна професорка Студијског програма психологије Филозофског факултета Универзитета у Бањoj Луци, специјализовала се за уже научне области које се односе на друштвено неприхватљива понашања. Учврстила је научну сарадњу европских размјера инспирисана радом са бившим студентима и помагању у извршавању њихових задатака стручне подршке дјеци у правосудном поступку.

Кроз дугогодишњу праксу окупила је експертски тим научних и стручних сарадника из Босне и Херцеговине и региона. Заједничка сарадња резултирала је аплицирањем УНИЦЕФ-у који је одлучио да у оквиру програма ,,Правда за свако дијете’’ пружи подршку идеји за специјалистичку едукацију дипломаца у трајању од 2 године у 6 модула. Додатни партнери били су Влада Швајцарске и ,,Шведска агенција за међународни развој и сарадњу”.

Полазници су  били у страху од могућих грешака, јер је природа посла таква да одлучују о судбинама људи. Свака страна очекује да правда буде задовољена. Сања је уз помоћ осталих бањалучких, сарајевских, београдских и загребачких професора пружила студентима са Универзитета у Бањој Луци усмјерени и конкретни профил знања који ће их начинити конкурентнијима на тржишту рада. Бројна велика професорска имена из ове области са потврђеним искуством вршила су мониторинг и супервизију 24 полазника који су се одлучили на специфичан и хуман програм који се бави најрањивијм категоријама друштва. Анализа ефеката показала је изузетно високе оцјене.

Професорка Сања Радетић Ловрић и руководилац Одјељења за подршку свједоцима Окружног суда Бања Лука Олга Лола Нинковић, ауторке су књиге ,,Дијете у правосудном поступку - психолошки приступ’’. Судија Весна Антонић, која је уједно и рецензент књиге, казала је да иновативност дидактичког приступа у изради публикације „Дијете у правосудном поступку –психолошки приступ“ омогућује да је са разлогом могу користити не само савјетници/сарадници, него студенти, судије и тужиоци, јер се с правом може рећи да је ова публикација све оно што је пракса у доброј мјери потврдила, а теорија у потпуности истражила. ,,Књига нуди  прозор у унутрашњи  свијет злостављане дјеце, који је тежак, али и пун наде и могућности за позитивним промјенама, ово дјело без икакве дилеме, може представљати изузетан извор за унапређење научних, стручних али и наставних процеса’’, објашњава проф. др Иванка Марковић.

У свијету постоје све већи захтјеви за школе реалног права са уско профилисаним стручњацима који ће успјешно моћи припремати дјецу у поступку да дају квалитетан исказ судији и тужиоцу покушавајући ублажити њихова трауматична искуства, поштујући психолошку природу личности и развојне фазе дјетета.

,,Наше друштво је преплављено социо-патолошким промјенама и ризичним факторима за настанак насиља. Рад у пракси са дјецом која су у сукобу са законом је веома захтјеван, осјетљив и стресан. Свршеним студентима који добију прилику да се запосле у институцијама које се баве овом проблематиком потребно је шире, специјално, усмјерено сазнање које није обухваћено програмом основних студија’’, казала је Сања. Главни носиоци пројекта су: Друштво психолога Републике Српске у које су укључени готово сви професори факултета, Високо тужилачко вијеће, Студијски програм психологије Филозофског факултета у Бањалуци и Омбудсман за заштиту дјеце Републике Српске. Напредак учесника у двогодишној специјалистичкој едукацији је примјетан, а општи циљ спојити науку и праксу је спроведен у дјело.

Промоција самог пројекта, едукације и научно-стручне монографије представља конференција ,,Психологија и право у заштити најбољег интереса дјетета’’  која је проистекла из саме едукације, одржана 12. и 13. октобра у Бањој Луци. Циљ Конференције био је подстицање дугорочне сарадње и интердисциплинарног приступа између психологије и права, али и других сродних струка (криминологија, пенологија, социологија), те промовисање успјеха једног интердисциплинарног образовног курикулума.

Аутор: Јована Бокан, Факултет политичких наука, новинарство и комуникологија

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6992/pp.jpg
  • /uploads/attachment/vest/6992/Promocija_knjige_poster.jpg