Навигација
ViberX logo

Одржана обука библиотекара о начину похрањивања дисертација у дигитални репозиторијум

Наука и развојУниверзитет у Бањој ЛуциОпште

У Ректорату Универзитета 15. марта 2017. године одржана је обука  библиотекара о начину уноса и похрањивања докторских дисертација  у дигитални репозиторијум  PHAIDRA
(Permanent hosting, Archiving and Indexing of digital Resources and Assets)
.

Дигитални репозиторијум омогућава да се докторске дисертације, као и остали резултати рада цијелог универзитета систематски архивирају, трајно чувају  и путем Интернета учине доступни свјетској јавности. Успостављен је у оквиру Tempus пројекта „Нови сервиси на универзитетима Западног Балкана“, а  његову програмску основу чини систем PHAIDRA Универзитета у Бечу.

На обуци којој су присуствовали библиотекари са свих 17 факултета Универзитета у Бањој Луци, о предностима  кориштења поменуте дигиталне платформе  говорила је Татјана Марић, виши стручни сарадник за кадровске и материјалне ресурсе у Ректорату, која је подсјетила да је у претходном периоду окончана комплетна правна процедура за успоставу дигиталног репозиторијума, након чега је услиједила његова имплементација  уз подршку Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“  из Београда.

О техничким детаљима, односно о начин приступања систему преко линка https://phaidra.unibl.org/  и  корацима које је потребно предузети да би се дисертација, а касније  и други дигитални садржаји унијели  и архивирали у репозиторијум, учесницима обуке говорио је руководилаца Универзитетског рачунарског центра Александар Гаћина. Такође, он је појаснио да је систем доступан свим наставницима и студентима Универзитета у Бањој Луци, док похрањивање садржаја у дигитални репозиторијум  могу да врше само овлаштени корисници преко корисничког имена. Истовремено, претраживање садржаја слободно је за све кориснике Интернета без пријаве.

Душан Врућинић, виши стручни сарадник за издавачку дјелатност је подсјетио да су, у складу за Правилником о  садржају, изгледу и дигиталном репозиторијуму докторских дисертација на Универзитету у Бањој Луци, сви докторанди  који су одбранили своје дисертације након 1. октобра 2016. дужни да свој рад доставе и у електронској форми како би био унесен у поменуту базу и на тај начин постао доступан стручној и осталој јавности.  Он је додао да и докторанди који су докторирали прије 1. октобра, уколико то желе, могу Секретаријату Универзитета у Бањој Луци, доставити електронске облике својих дисертација уређене у складу са поменутим Правилником,  како би биле унесене у репозиторијум.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6309/Prva__5_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6309/IMG_6114.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6309/IMG_6117.JPG
  • /uploads/attachment/vest/6309/IMG_6127.JPG