Навигација
ViberX logo

Састанак у Ректорату на тему енергетске ефикасности

Наука и развојУниверзитет у Бањој ЛуциОпште

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Милан Матаруга са сарадницима примио је 21. 9. 2016. године у Ректорату представнике Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију и Развојног програма Уједињених нација (United Nationas development Programme-UNDP), и са њима разговарао на тему енергeтске ефикасности објеката нашег Универзитета.

Састанку су присуствовали: проректорица за међународну сарадњу проф. др Биљана Антуновић, проректор за научноистраживачки рад и развој проф. др Радослав Гајанин, помоћник министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију мр Милош Јокић, шеф бањалучке канцеларије UNDP Горан Вукмир и пројектни менаџер Сектора за енергију и околиш UNDP Синиша Родић.

Ректор је том приликом истакао да Универзитет у Бањој Луци претендује да буде лидер у активностима везаним за енергетску ефикасност и изразио задовољство што је Павиљон IV први објекат у РС који посједује сертификат енергетске ефикасности.

Помоћник министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију мр Милош Јокић подсјетио је да се Природно-математички факултет Универзитета у Бањој Луци, нашао међу 31 објектом који ће бити реконструисан у оквиру пројекта “Енергетска ефикасност у БиХ" финансираног од стране Свјетске банке, захваљујући којем ће се смањити потрошња енергената и емисија угљен диоксида.

Захваљујући реконструкцији зграда ПМФ-а која би требало да буде завршена до децембра ове године, потрошња енергената у овом објекту биће смањена за око 50 одсто, а емисија штетних гасова из гријања и за 100 тона годишње.

Представници UNDP су предочили значај увођења Информациони систем за управљање енергијом (Educational Management Information System –EMIS). На састанку је договорено да организационе јединице Универзитета попуне Упитник за прикупљање података о енергетским својствима нестамбених зграда, док би се сарадња могла наставити и кроз обуку професионалног стручног особља, те израду студија и елабората на тему енергетске ефикасности.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5705/IMG_3874.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5705/IMG_3878.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5705/IMG_3879.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5705/IMG_3880.JPG