Навигација
ViberX logo

На Универзитету у Бањој Луци одржан Инфо-дан о COST програму

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

У организацији Универзитета у Бањој Луци, COST канцеларије из Брисела и Министарства цивилних послова БиХ, 3.марта 2016. године на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци одржан је Инфо- дан током којег је домаћој истраживачкој заједници представљен  Европски програм сарадње у науци и технологији - European Cooperation in Science and Technology, препознатљив по скраћеном називу – COST.

Поздрављајући присутне у име домаћина, проректор за научноистраживачки рад Универзитета у Бањој Луци проф. др Милан Матаруга подсјетио је да је ријеч о једном у низу инфо-дана које је Универзитет организовао а који су се односили на неки од сегмената програма Хоризонт 2020, те додао да је ово јединствена прилика за истраживаче и са Универзитета, али и шире, да се упознају са могућностима и начинима свог учешћа у  COST програму, односно о предностима које он нуди.

Организовање овог догађаја  поздравио је и помоћник министра науке у Влади Републике Српске Синиша Марчић, наглашавајући да се кроз COST програм овдашњим истраживачима нуди прилика да се брже и једноставније укључе у европску истраживачку мрежу, односно повежу са истраживачима у Европској унији и аплицирају за пројекте. 

О томе шта је COST и како функционише, шта су COST акције и како се може пријавити, како припремити успјешан приједлог COST акције, присутнима је говорио представник COST канцеларије из Брисела господин Christer Halén, који их је такође упознао са позитивним искуствима и примјерима из праксе.

Више детаља о учешћу истраживача Универзитета у Бањој Луци у COST акцијама, присутнима је презентовао проф. др Милан Матаруга, док је слична искуства испред Еуропројект центар Бања Лука  пренио Далибор Дрљача.

Генерално о учешћу Босне и Херцеговине  у COST акцијама, говорио је Аммар Мирашчија из  Министарство цивилних послова БиХ, иначе национални координатор за COST.

Више информација у приложеним презентацијама.

Босна и Херцеговина у COST-у

COST - Presentation Christer Halen

COST - Presentation Далибор Дрљача

COST - Presentation Милан Матаруга

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5159/COST-1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5159/COST-4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5159/COST-3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5159/COST-2.jpg