Навигација
Viber

Србија стипендира студенте из Српске

Стипендије и програмиУниверзитет у Бањој Луци

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије, у оквиру пројекта „Србија за Србе у региону“, расписало је конкурс за додјелу 45 стипендија за припаднике српске националне заједнице старости од 18 до 35 година за школску 2014/15. годину из држава у региону (Словеније, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Румуније, Бугарске, Македоније, Албаније и Црне Горе).

Србија стипендира студенте из Српске

Стипендија обухвата похађање основних, мастер или докторских студија на факултетима Универзитета у Београду, као и припремну годину учења српског језика за све кориснике осим за кандидате из Црне Горе, БиХ и Хрватске. Стипендија укључује такође бесплатну визу за привремени боравак, бесплатну нострификацију средњошколских/високошколских исправа, плаћен курс српског језика и изабраних студија, плаћен смјештај и исхрану, здравствено осигурање и стипендију у износу од 15.000 динара за мјесечне трошкове.

Услови за добијање стипендије:

1. Кандидат мора да буде припадник српске националне заједнице.

2. Кандидат мора да има држављанство једне од држава у региону (Словеније, Мађарске, Хрватске, БиХ, Румуније, Бугарске, Македоније, Албаније и Црне Горе).

3. Кандидат мора да буде млађи од:
- 21 године за основне студије
- 25 година за мастер студије
- 35 година за докторске студије.

4. Кандидат мора да има:
- одличан успјех у средњој школи за упис на основне студије
- завршене основне академске студије обима 180 (за мастер студије обима 120 ЕСПБ) или 240 ЕСПБ (за мастер студије обима 60 ЕСПБ), са просјеком оцјена изнад 8,50
- завршене мастер студије обима 300 ЕСПБ за упис на докторске студије.

5. Кандидат мора да посједује комуникацијски ниво знања енглеског или српског језика.

6. Кандидат, након завршених студија, мора да се врати и да живи у држави из које је дошао.
/Просјек се утврђује према систему оцјењивања у држави у којој је кандидат стекао средње, односно високо образовање/

Уз пријавни формулар треба доставити сљедеће документе:
1. Биографија са адресом, телефоном и и-мејл адресом.
2. Кандидати за основне студије: оригинал или овјерена копија средњошколских свједочанстава или дипломе о завршеној средњој школи;
Кандидати за мастер студије: оригинал или овјерена копија дипломе о завршеним основним академских студијама са додатком дипломи;
Кандидати за докторске студије: оригинал или овјерена копија дипломе са основних студија са додатком дипломи, оригинал или овјерена копија дипломе о завршеним мастер студијама са додатком дипломи.
3. Копија пасоша.
4. Фотографија.

Кандидати који испуњавају услове за добијање стипендије, попуњени формулар заједно са потребним документима достављају надлежним дипломатско-конзуларним представништвима Србије у државама у којима живе.

Рок за достављање пријавни формулара и попратне документације је 31. јул 2014. године.

Србија стипендира студенте из Српске

Додатне информације и формулар за пријаву заинтеросовани могу да добију на страници Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије или страници дипломатско-конзуларногпредставништва (у Републици Српској).

Слике

  • /uploads/attachment/vest/3487/Ekonomski-fakultet-1.jpg