Навигација
ViberX logo

Босна и Херцеговина потписала приступ програму Хоризонт 2020

Наука и развојУниверзитет у Бањој Луци

Пројект “Изградња капацитета у БиХ за европске програме и иницијативе за истраживања и технолошки развој (RTDPI)“, који је имплементиран у сарадњи са Министарством цивилних послова БиХ уз финансијску подршку Европске уније, завршен је након 18 мјесеци.

У оквиру тог пројекта одржане су бројне образовне конференције, семинари, радионице и консултације са експертима с циљем да се око 350 чланова академске и истраживачке заједнице у БиХ информира о ЕУ програмима за истраживање и технолошки развој, а посебно новим седмогодишњем програмом Европске уније за истраживање и иновације, Хоризонт 2020.

Босна и Херцеговина је заједно са Албанијом, Македонијом, Црном Гором, Србијом и Републиком Молдавијом, потписала споразуме у Бриселу чиме су осигурале пуни приступ програму Хоризонт 2020.

Свих шест држава су сарађивале са Европском унијом у области истраживања и иновација путем Седмог оквирног програма (ФП7).

Приступањем програму Хоризонт 2020, земље ће сада имати већу прилику за сарадњу у области истраживања и иновација као и за раст, конкуренцију и нова радна мјеста у њиховим економијама.

Програм ће омогућити земљама потписницама мобилност научника/истраживача, оснажити националне истраживачке системе, и помоћи да се интегришу у Европски истраживачки простор.